Nordmenn frykter Trump: 71 prosent mener at presidenten og USA er en trussel

- Han har mye makt, han er humørsyk og politisk uvitende, sier NTNU-professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

DÅRLIG LIKT: Blandt nordmenn er den amerikanske presidenten Donald Trump dårlig likt. I Dagbladets undersøkelse svarer 71 prosent at han er en trussel mot verdensfreden. Foto: AP/Alex Brandon
DÅRLIG LIKT: Blandt nordmenn er den amerikanske presidenten Donald Trump dårlig likt. I Dagbladets undersøkelse svarer 71 prosent at han er en trussel mot verdensfreden. Foto: AP/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Donald Trump blir sett på som utforutsigbar, kunnskapsløs og uerfaren. Han trakk USA ut av Paris-avtalen og er stadig i hardt vær på grunn av Russland-skandaler.

Ingen president har ligget dårligere an på en amerikansk meningsmåling som strekker seg 70 år tilbake i tid. Det viser seg at nordmenn heller ikke har troen på Trump.

Nordmenn frykter faktisk at han er en trussel mot verdensfreden.

71 prosent
I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet fikk 1002 nordmenn spørsmål en rekke verdensledere.

«I hvilken grad utgjør president Donald Trump og USA en reel trussel mot verdensfreden?»

26 prosent svarer «i svært stor grad» og hele 45 prosent svarer «i ganske stor grad».

71 prosent mener at presidenten utgjør en trussel mot verdensfreden.

- Det er ganske mange, ja. Jeg vil tro det er fordi han er utradisjonell. Trump har rykte på seg for å være kunnskapsløs og impulsiv, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor ved NTNUs institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Frykter Trump mer enn Putin
I samme undersøkelse kom et annet interessant svar frem: Nesten 60 prosent av nordmenn mener Vladimir Putins Russland utgjør en reell sikkerhetstrussel for verdensfreden.

Nordmenn frykter Trump mye mer enn Putin.

- Er det oppsiktsvekkende at flere er frykter Trump mest?

- Nei, jeg tror dette gjelder hele Europa. Verden har et bilde av Trump som humørsyk, uberegnelig og ignorant.

Knutsen mener at Trump kan lite om verden og internasjonal politikk, og derfor er det rimelig å kalle den amerikanske presidenten for politisk uvitende.

- Her forleden blandet han Folkerepublikken Kina og Republikken Kina (best kjent som Taiwan). Han er en finansmann som har tatt seg vann over hodet, sier Knutsen.

Finansmann
Knutsen tror vi frykter Trump fordi nordmenn kanskje overvurderer hva presidenten selv faktisk kan gjøre.

- Han har mye makt, han er humørsyk og politisk uvitende. Men han omgir seg med institusjoner som vil bremse ham om han skulle ta for uortodokse avgjørelser, sier han til Dagbladet.

Trump kommer fra næringslivet, og hadde ingen politisk erfaring.

- Ikke hvilket som helst næringsliv, han kommer fra salg og finans. Han har tatt med seg det han har av erfaring fra denne verdenen. Selgere tar lite hensyn til harde fakta; de lager sine egne fakta. Finansakrobater søker å manipulere andres persepsjoner og de snur hele tiden kappen etter vinden, sier han.

Knutsen sier også at Trump støtter seg lite på statens tradisjonelle institusjoner men stoler heller på familiemedlemmer og på folk han vet går hans ærend.

Trump skaper usikkerhet
Også Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, synes at andel nordmenn som synes Trump er en trussel er høy.

- Nordmenn har et inntrykk av Trump som han har skapt selv og som media kanskje har bidratt med å forsterke. Det er ikke overraskende at mange er av denne oppfatningen, sier han til Dagbladet.

Han understreker at han vil være forsiktig med å legge for mye i slike målinger. Likevel synes han andelen er høy, og poengterer at han ville blitt overrasket om for eksempel Obama hadde kommet opp på et slikt nivå.

- Trump opptrer på en slik måte som skaper mye usikkerhet. Han er spesiell på mange måter. Hans væremåte skaper inntrykk av at han kan være en president som kan være tilbøyelig til å bruke makt i mange sammenhenger internasjonalt, sier Melby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer