SOMLER: Nordmenn er for trege til å oppsøke lege ved mistanke om føflekkreft.
SOMLER: Nordmenn er for trege til å oppsøke lege ved mistanke om føflekkreft.Vis mer

Nordmenn går for sent til lege med føflekkreft

Høyest dødelighetsrate i hele Europa, ifølge Kreftforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er for trege til å oppsøke lege ved mistanke om føflekkreft, noe som bidrar til at nasjonen har høyest dødelighetsrate i hele Europa, ifølge Kreftforeningen.

Antall som dør som følge av føflekkreft (malignt melanom), den alvorligste formen av hudkreft, er økende i Norge.

I 2002 døde 212 personer av føflekkreft. I 2013 døde 327 personer her i landet som følge av føflekkreft. 187 av dem var menn og 140 var kvinner. Til sammenligning døde samme år 190 personer i trafikkulykker, skriver Aftenposten.

Forekomsten øker sterkest for personer over 70 år, og særlig for menn. For yngre aldersgrupper er det langt lavere forekomst av denne krefttypen, men det er økende tendens for dem i aldersgruppen 30-70 år.

Overlevelsesraten betegnes som god. 80 prosent av mennene som har fått diagnosen er fortsatt i live etter fem år, og 90 prosent av kvinnene er i live etter fem år.

Ni av ti pasienter blir diagnostisert med sykdom uten spredning, men overlevelsen er bedre for kvinner enn menn, fordi flere menn har fått spredning når de blir diagnostisert. Det tyder på at folk, og særlig menn, venter for lenge med å gå til lege.

- Det kan se ut som om vi oppdager føflekkreft senere enn i de andre europeiske landene. Vi er kanskje dårligere til å undersøke vår egen hud, sier overlege Joar Austad ved seksjon for hudsykdommer ved Rikshospitalet.

Det er dermed ingen grunn til å tro at legene er for dårlige til å stille diagnose. Det er folk selv som venter for lenge med å be om hjelp, påpeker han.

(NTB)