Nordmenn gir flest julegaver, danskene går oftest i kirka

Og svenskene har de største juleselskapene. Ny undersøkelse avdekker skandinaviske juletradisjoner.

GAVMILDE: Nordmenn bruker dobbelt så mye penger på julevaver som svenskene, ifølge en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX
GAVMILDE: Nordmenn bruker dobbelt så mye penger på julevaver som svenskene, ifølge en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi bruker dobbelt så mye penger på julegaver som svenskene.

Det viser en tradisjonsanalyse som Nordic Research Alliance har gjennomført ved å spørre cirka 1000 borgere i hvert av de tre skandinaviske landene.

Mest gavmilde I gjennomsnitt bruker svenskene 2807 kroner på gavene. Danskene bruker 3248 kroner og nordmenn 5550, ifølge undersøkelsen.

- Årsaken til at vi bruker så mye mer, er nok at vi kjøper gaver til langt flere, sier Anne Gretteberg Meyer til Dagbladet.

Hun er daglig leder for Respons analyse, som er ansvarlige for den norske delen av undersøkelsen.

Blant nordmenn kjøper 57,4 prosent gave til ti personer eller mer. I Sverige gjør bare 17 prosent det samme, opplyser Meyer.

- Hele 19 prosent av oss i Norge kjøper gave til flere en 19 personer. I Danmark og Sverige har bare to prosent like mange på gavelista, sier hun.

Det er også store forskjeller på om man overhodet kjøper gaver. Åtte prosent av svenskene kjøper faktisk ingen. Det samme gjelder for tre prosent av danskene og to prosent av nordmennene.

Svenskene feirer med flere Til tross for at svenskene gir færre gaver, er de til gjengjeld dem som har de største juleselskapene. Over 34 prosent feirer jul med ti personer eller mer. I Norge og i Danmark gjør bare hver femte person det samme.Svenskene er også de som oftest dropper julegudstjenesten. Bare 17 prosent av dem går i kirka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer