Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn gir flest julegaver, danskene går oftest i kirka

Og svenskene har de største juleselskapene. Ny undersøkelse avdekker skandinaviske juletradisjoner.

GAVMILDE: Nordmenn bruker dobbelt så mye penger på julevaver som svenskene, ifølge en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX
GAVMILDE: Nordmenn bruker dobbelt så mye penger på julevaver som svenskene, ifølge en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi bruker dobbelt så mye penger på julegaver som svenskene.

Det viser en tradisjonsanalyse som Nordic Research Alliance har gjennomført ved å spørre cirka 1000 borgere i hvert av de tre skandinaviske landene.

Mest gavmilde I gjennomsnitt bruker svenskene 2807 kroner på gavene. Danskene bruker 3248 kroner og nordmenn 5550, ifølge undersøkelsen.

- Årsaken til at vi bruker så mye mer, er nok at vi kjøper gaver til langt flere, sier Anne Gretteberg Meyer til Dagbladet.

Hun er daglig leder for Respons analyse, som er ansvarlige for den norske delen av undersøkelsen.

Blant nordmenn kjøper 57,4 prosent gave til ti personer eller mer. I Sverige gjør bare 17 prosent det samme, opplyser Meyer.

- Hele 19 prosent av oss i Norge kjøper gave til flere en 19 personer. I Danmark og Sverige har bare to prosent like mange på gavelista, sier hun.

Det er også store forskjeller på om man overhodet kjøper gaver. Åtte prosent av svenskene kjøper faktisk ingen. Det samme gjelder for tre prosent av danskene og to prosent av nordmennene.

Svenskene feirer med flere Til tross for at svenskene gir færre gaver, er de til gjengjeld dem som har de største juleselskapene. Over 34 prosent feirer jul med ti personer eller mer. I Norge og i Danmark gjør bare hver femte person det samme.

Svenskene er også de som oftest dropper julegudstjenesten. Bare 17 prosent av dem går i kirka.

Danskene er de som er flinkest til å få med seg gudstjenesten. 25 prosent av dem svarer at de går i kirka til jul.

I Norge svarer 23 prosent at de vil være til stede når kirkeklokkene ringer jula inn.

Julemat Når det gjelder julematen, er det neppe en stor overraskelse at nordmenn foretrekker ribbe. 55, 5 prosent av oss svarer at vi spiser det til jul. 38, 8 prosent spiser pinnekjøtt, og 33,7 vil ha medisterpølse - antakelig ofte i kombinasjon med ribba.

Svenskene vil ha skinke til julemiddag, men kjøttboller står også høyt på menyen.

Danskene på sin side, spiser aller helst and.

FAVORITTEN: 55, 5 prosent av nordmen spiser ribbe til jul, viser en ny undersøkelse. Her viser Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm hvordan den bør lages. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FAVORITTEN: 55, 5 prosent av nordmen spiser ribbe til jul, viser en ny undersøkelse. Her viser Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm hvordan den bør lages. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!