Nordmenn gir lommerusk til Burma

Laber giverglede etter katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om syklonen i Burma forårsaket en av de største naturkatastrofene i nyere tid, tviholder nordmenn på lommeboka og gir bare smuler til de trengende.

Dødstallet etter syklonen har nådd 135 000 mennesker. Hjelpeorganisasjonene i Norge har i tre uker samlet inn penger, men de må nå innse at givergleden er heller laber. Hittil er kassabeholdningen på usle 6,5 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Til sammenligning ga nordmenn 450 millioner kroner den første tiden etter tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia, der 84 nordmenn døde. Jordskjelvet i Pakistan gjorde at vi ga 63 millioner kroner til de trengende.

- Det er for ille at det skal være et slags lotteri som avgjør hvilke katastrofer som gir en effekt, sier Nupi-forsker Jan Egeland, som har lang erfaring med innsamlingsaksjoner fra sin tid i Røde Kors og som FNs nødhjelpskoordinator.

Hjelpeorganisasjonene mener både militærjuntaen i Burma og norske avisredaktører har skylden for at vi gir så lite til Burma.

- Mange folk tror at ingenting kommer gjennom. Vi har en utfordring i å fortelle at vi faktisk sender to fly med nødhjelp hvert eneste døgn, sier generalsekretær Trygve G. Nordby i Norges Røde Kors.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp sier det tok for lang tid før saken fikk tilstrekkelig oppmerksomhet i media. Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening er enig med Eide, men sier problemet også skyldes at juntaen ikke slipper inn pressefolk i Burma.

(NTB)

TRENGENDE: En kvinne bærer eiendelene sine gjennom et område i Sør-Burma som er totalt rasert etter at syklonen Nargis herjet i landet 3. mai. Foto: EPA/SCANPIX
TRENGENDE: En kvinne bærer eiendelene sine gjennom et område i Sør-Burma som er totalt rasert etter at syklonen Nargis herjet i landet 3. mai. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Nordmenn gir lommerusk til Burma