Nordmenn gjør Kina til klimaversting

Den norske kjøpefesten bidrar til Kinas enorme klimautslilpp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvis du i gjennomsnitt kjøper to artikler med klær eller sko i måneden, så slipper du ut et halvt tonn CO2 i året, i følge NTNU.

Norge importerer stadig mer og flere varer fra Kina, og de fleste lavpriskjedene er fylt til randen med billige klær som er produsert i Kina. Samtidig er Kina i ferd med å bli verdens største kilde for utslipp av CO2, og er lite villige til å prioritere utslippsreduksjoner.

Hittil i år har vi importert varer fra Kina for 8, 5 milliarder kroner. Det er åtte ganger så mye som i 1994.

7,4 millioner par sko

I 2004 kjøpte nordmenn 7,4 millioner par sko laget i Kina, mot 4,5 millioner to år før.

Det er hele 32,5 prosent av den totale klesimporten i 2004.

I 1990 kom kun 5,3 prosent av importert klær og tilbehør fra Kina.

De mest populære kinesiske varene er klær og sko, med datautstyr som nummer to.

TEKSTILINDUSTRI: Nordmenn kjøper tonnevis av klær som er laget i Kina. Dette bidrar til både klimautslipp og utnytting av fattige arbeidere. Foto: SCANPIX/AP
TEKSTILINDUSTRI: Nordmenn kjøper tonnevis av klær som er laget i Kina. Dette bidrar til både klimautslipp og utnytting av fattige arbeidere. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Fra 2001 til 2004 økte Norge importen av maskiner fra Kina med hele 238 prosent.

Aller størst er økningen på kontormaskiner og datautstyr, som er mer enn firedoblet på tre år, ifølge SSB.

Eksplosjonsartet økning

I 2004 var Kina Norges femte største leverandør av varer - etter Sverige, Tyskland, Danmark og Storbritannia.

En medvirkende årsak til den voldsomme økningen kan være at tollsatsene på klær er redusert fra 25 prosent i 1994 til 10,7 prosent i 2005.

Toll på maskiner ble fjernet i 2002.

Den voldsomme økningen i import fra Kina gjelder flere land enn bare Norge, og har ført Kina inn i en eksplosjonsartet vekst.

Økonomien i Kina er av de raskest voksende i verden, og landet satser på en ytterligere økning i BNP (bruttonasjonalprodukt) på 400 prosent innen 2020.

Nordmenn gjør Kina til klimaversting

Økonomi viktigere enn klima

Denne uka la Kina fram en klimaplan, der de innrømmer at økonomisk vekst er viktigere enn reduksjon av klimagassene.

I planen heter det at Kina motsetter seg internasjonalt press for å redusere drivhusgassene fordi det ville begrense den økonomiske veksten.

Landet aksepterer likevel at menneskeskapte klimaendringer er på gang, og et annet av målene i planen er derfor tiltak for å begrense skadene fra stigende havnivå, mer tørke og isbreer som smelter.

«Den første og viktigste prioriteten for utviklingsland er bærekraftig utvikling og reduksjon av fattigdom. Kina vil fortsette å ta tak i spørsmålet om klimaendringer på en aktiv måte, i overensstemmelse med strategien for bærekraftig utvikling,» heter det i planen som ble offentliggjort mandag.

Verdens klimaversting

Det er ventet at Kina blir verdens største kilde for CO2-utslipp i løpet av 2007 eller 2008 - særlig etter at USA på G8-møtet i Tyskland har gitt signaler om at de vil kutte egne utslipp betydelig.

- Nordmenns høye - og økende - forbruk av klær, sko, vesker, leker, PCer, TVer, DVD-spillere, Mp3-spillere, fotoapparater og mobiltelefoner bidrar til Kinas store utslipp av klimagasser, sier Eidi Ann Hansen i etiskforbruk.no.

Nordmenn handlet for 295 milliarder kroner i fjor, og vårt private forbuk har økt med 50 prosent siden 1990. I år kjøper vi nesten dobbelt så mye klær som for 17 år siden. Samtidig bruker vi mindre av husholdningsbudsjettet på klær enn før, nettopp fordi klær er blitt billigere på grunn av importen fra Kina.

560 nye kullkraftverk

Det store problemet med Kinas økte produksjon er at energiforbruket nesten utelukkende kommer fra kullkraft. I dag sørger kullkraften for 75 prosent av landets energiforsyning, og kineserne planlegger å bygge rundt 70 nye kullkraftverk i året de neste åtte årene.

Ifølge etiskforbruk.no er det flere problematiske forhold ved kinesisk klesproduksjon:


* 25 prosent av alle sprøytemidler globalt blir brukt i bomullsproduksjon. Dette medfører helseskader hos plukkerne og forurensing av vannkilder.
* Produksjon av bomull krever store mengder vann, som igjen fører til uttørking
* De ansatte i tekstilindustrien får veldig dårlig betalt, og har svært dårlige arbeidsforhold og få rettigheter 

- Etiskforbruk.no mener ikke at man skal boikotte varer fra Kina eller andre u-land som produserer klær og sko. Tvert imot vil vi oppfordre til handel med u-land, fordi den økte eksporten har reddet mange kinesere ut av fattigdommen, sier Eidi Ann Hansen.

Hun påpeker samtidig at nordmenn har et overforbruk som må ned.

- Vi må totalt sett handle mindre, men øke andelen fra u-land, sier hun.
 

Må bidra med teknologi

Hun mener Kina må skynde seg sakte.

_|Norge må sørge for å overføre miljøvennlig teknologi til land som Kina. Samtidig må vi som forbrukere stille krav om at de som produserer varene får mer betalt per plagg enn de gjør i dag, sier Hansen.

Steinar Lem, leder i Framtiden i våre hender, mener vi bør kunne stille krav til Kina.

- Vi må kunne stille krav om at et land som hadde en vekst i BNP på 11 prosent i fjor bruker en prosent på å minke klimautslippene. Å ikke tenke på klima er hensynsløst av kineserne, og det går verre ut over dem selv enn oss nordmenn.

- Kina kan være enormt farlige hvis de fører en hensynsløs klimapolitikk. Kineserne har voldsomme mengder brunkull, som kan svartlegge miljøet, sier Lem.

Samtidig mener han de rike landene har en plikt til å hjelpe land som Kina og India som er i en rivende økonomisk utvikling.

- Å boikotte er ingen løsning, men det er viktig at vi blir oppmerksomme på problemet, sier Lem.

Trenger en holdningsendring

Han mener det er på høy tid at Ola og Kari Nordmann begynner å tenke over hva vi handler.

- Det er svært viktig å forstå at når vi kjøper nye klær og kaster i ett sett, så øker vi klimagassutslippene. Vi må kjøpe færre klær, og helst dyrere klær som varer lengre. Vi trenger ikke gi etter for motens forsøk på å fortelle oss at det vi syntes var nydelig for to måneder siden nå er helt latterlig, sier Steinar Lem.

Han mener Norge bør bli flinkere å etterlyse miljøvennlige og etiske klær, og slik sette et press på land som Kina.

- Mye handler om holdninger, men det er ikke nok. Vi trenger politiske løsninger. Det bør ikke være lov å importere klær som vi ikke vet er produsert miljøvennlig og etisk. Men dette har jeg ikke hørt noen politikere uttale seg om, sier Lem.

Han mener både lavutslippsutvalget og Jens Stoltenberg overser de store problemene som følger med Norges økende import fra Kina.

- At ting skal kastes i stor fart er en av hovedårsakene til miljøkrisen på jorda, sier Steinar Lem.

<B>BIG BUSINESS:</B> Ei lita jente har sovnet foran familiens tekstilutsalg i Shanghai.
FÅ RETTIGHETER:</B> De kinesiske tekstilarbeiderne har ofte dårlig betalt, få rettigheter og dårlig arbeidsmiljø.
KULLFYR:</B> Kinas desidert viktigste energikilde er kullkraft - som er svært forurensende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer