Nordmenn gjør opprør mot Irak-krig

Stadig flere reagerer på statsminister Kjell Magne Bondeviks og andre ansvarlige politikeres holdning til krigstrusselen mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kristen-Norge går hånd i hånd med Ap-politikere og krever at både regjeringen og opposisjonen på Stortinget må si klart ifra at Norge er mot krig. I går kveld vedtok et nesten enstemmig representantskapsmøte i Oslo Ap at FNs sikkerhetsråd må stå imot USA og stanse krigen.

Nærmere 640 kjente og ukjente Ap-medlemmer har undertegnet på oppropet «Sosialdemokrater mot krig». Der krever de at Norge må si nei til krig, og tar dermed et oppsiktsvekkende oppgjør med sin egen partiledelse.

Forsker mot krig

Ved landets universiteter og høyskoler har mer enn 1500 vitenskapelig ansatte skrevet under på et opprop mot Irak-krig. Initiativtakere er blant andre lederen av Holocaust-senteret i Oslo, historikeren Odd-Bjørn Fure, samt profilerte navn som Berge Furre, Rune Slagstad, Marianne Gullestad, Truls Wyller og Thomas Mathiesen.

I går kveld besøkte historikeren Odd-Bjørn Fure Oslo Ap's representantskapsmøte, der han holdt et flammende innlegg mot USAs utenrikspolitikk.

Parallelt med Oslo Ap's antikrigsmøte deltok en lang rekke kjente kulturpersonligheter i et fredsarrangement i kulturkirken Jakob i Oslo. Kristen-Norges engasjement i denne saken er uvanlig sterkt. Dersom alt går etter planen, kommer minst 150 kirkefolk til å møte opp utenfor regjeringskvartalet i morgen for å danne en menneskelig kjede rundt høyblokka, der statsminister Kjell Magne Bondevik har sitt kontor. For statsminister Bondevik er dette alvorlig. Han kan leve med kritikk fra Oslo-biskop Gunnar Stålsett og Hamar-biskop Rosemarie Köhn. Men når store deler av det kristne Norge mener at det ikke foreligger noe grunnlag for krigshandlinger mot Irak, uansett hva som kommer av vedtak i Sikkerhetsrådet, har statsministeren fra Kristelig Folkeparti et problem.

Ap's problemer

Ap-leder Jens Stoltenberg går heller ikke i takt med sine egne når han ikke entydig tar avstand fra en krig mot Irak. Stoltenberg - som statsminister Bondevik - advarer mot ensidige militæraksjoner fra USA uten forankring i FNs sikkerhetsråd. Mange i Ap opplever Stoltenberg som feig i denne saken, noe oppslutningen om AUFs opprop «Sosialdemokrater mot krig» vitner om.

At om lag 640 partimedlemmer har undertegnet på antikrigsoppropet, er dårlig nytt for Ap-lederen. Her gir toneangivende Ap-politikere som blant andre Trond Giske, Kommuneforbundets leder Jan Davidsen og en lang rekke andre mer og mindre kjente personer uttrykk for uenighet med partiledelsens linje i Irak-spørsmålet.

Samler venstresida

Kilder som står nær organiseringen av oppropet «Sosialdemokrater mot krig», sier til Dagbladet at oppropet er dårlig nytt for Stoltenberg fordi dette samler venstresida i partiet.

Dermed kan de samme listene med enkelhet brukes når motstand mot EU og oppstart av Sosialdemokrater mot EU blir aktuelt igjen.

AUF-leder Gry Larsen, som er initiativtaker til oppropet, understreker likevel at dette overhodet ikke er et forsøk på å samle venstresida i partiet, men bare et opprop mot krig.

I går var det helt tydelig at partiledelsen i Ap ikke har noe særlig sans for aksjonen. Partileder Stoltenberg nektet å kommentere saken og viste bare videre til partisekretær Martin Kolberg. Partisekretæren forsikret på sin side at Ap tar saken på alvor og vil drøfte krigsspørsmålet på Ap's sentralstyremøte førstkommende mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer