Nordmenn gjør opprør mot Irak-krig

Stadig flere reagerer på statsminister Kjell Magne Bondeviks og andre ansvarlige politikeres holdning til krigstrusselen mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kristen-Norge går hånd i hånd med Ap-politikere og krever at både regjeringen og opposisjonen på Stortinget må si klart ifra at Norge er mot krig. I går kveld vedtok et nesten enstemmig representantskapsmøte i Oslo Ap at FNs sikkerhetsråd må stå imot USA og stanse krigen.

Nærmere 640 kjente og ukjente Ap-medlemmer har undertegnet på oppropet «Sosialdemokrater mot krig». Der krever de at Norge må si nei til krig, og tar dermed et oppsiktsvekkende oppgjør med sin egen partiledelse.

Forsker mot krig

Ved landets universiteter og høyskoler har mer enn 1500 vitenskapelig ansatte skrevet under på et opprop mot Irak-krig. Initiativtakere er blant andre lederen av Holocaust-senteret i Oslo, historikeren Odd-Bjørn Fure, samt profilerte navn som Berge Furre, Rune Slagstad, Marianne Gullestad, Truls Wyller og Thomas Mathiesen.

I går kveld besøkte historikeren Odd-Bjørn Fure Oslo Ap's representantskapsmøte, der han holdt et flammende innlegg mot USAs utenrikspolitikk.

Parallelt med Oslo Ap's antikrigsmøte deltok en lang rekke kjente kulturpersonligheter i et fredsarrangement i kulturkirken Jakob i Oslo. Kristen-Norges engasjement i denne saken er uvanlig sterkt. Dersom alt går etter planen, kommer minst 150 kirkefolk til å møte opp utenfor regjeringskvartalet i morgen for å danne en menneskelig kjede rundt høyblokka, der statsminister Kjell Magne Bondevik har sitt kontor. For statsminister Bondevik er dette alvorlig. Han kan leve med kritikk fra Oslo-biskop Gunnar Stålsett og Hamar-biskop Rosemarie Köhn. Men når store deler av det kristne Norge mener at det ikke foreligger noe grunnlag for krigshandlinger mot Irak, uansett hva som kommer av vedtak i Sikkerhetsrådet, har statsministeren fra Kristelig Folkeparti et problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer