Nordmenn har garantisparing for 40 milliarder

40 milliarder kroner har norske sparekunder plassert i garantiprodukter. Dette er en halv gang mer enn i fjor på denne tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarer mot garantisparing

Med dagens rekordlave sparerente er garantiproduktene blitt bankenes store publikumssuksess. I øyeblikket eier nordmenn bankinnskudd med aksjeavkastning (BMA) verdt 12,3 milliarder kroner, og aksjeindeksobligasjoner (AIO) for 27,3 milliarder kroner.

Dette viser de ferskeste tallene fra Norges Bank, som fører statistikk over BMA-innskuddene, og Norsk Tillitsmann, som registrerer så å si alle indeksobligasjoner.

-  10 av de 12 milliardene i BMA eies av personkunder, og tallet har mer enn doblet seg siden begynnelsen av fjoråret. Samlet økning i BMA og AIO siste år er godt over 13 milliarder, opplyser leder for DnB NOR Markets, Ottar Ertzeid, til Dagbladet.

DnB NOR er desidert størst på dette markedet i Norge.

-  Garantiproduktene er svært populære for tida, og interessen har helt klart økt som følge av det lave rentenivået. Garantien for det nominelle sparebeløpet gjør at kundene synes det er greit å ta risikoen for å tape alternative renteinntekter, sier Ertzeid.

Han er ikke med på at dette er produkter som er vanskelige å forstå.

-  Noen kan være det, men vi har lagt vekt på å lage produkter som skal være lette å forstå. Mitt inntrykk er at publikum ikke synes dette er vanskelig. Dessuten mener vi at vi oppfyller de nye retningslinjene for informasjon, og vi vektlegger dette blant annet i brosjyrer, sier han.

 Også den andre store aktøren i dette markedet har en voldsom økning. Nordea har hittil i år solgt garantiprodukter for en milliard kroner, opplyser Kjetil Melkevik, leder for strukturerte produkter. Dette er en økning på 43 prosent fra samme periode i fjor.

Ottar Ertzeid: - Garantiprodukter er svært populære.