SULTKATASTROFE. -3,7 millioner somaliere er akutt rammet av sult. 2,8 millioner av disse befinner seg i det sørlige Somalia. Foto Reuters/Thomas Mukoya
SULTKATASTROFE. -3,7 millioner somaliere er akutt rammet av sult. 2,8 millioner av disse befinner seg i det sørlige Somalia. Foto Reuters/Thomas MukoyaVis mer

Nordmenn har ikke glemt de sultrammede på Afrikas Horn

Det norske folk har ikke glemt sultkatastrofen på Afrikas Horn til tross for terrorangrepene her hjemme. Folks giverglede har økt, melder flere hjelpeorganisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har merket en god pågang. Fredag hadde vi fått inn til sammen 3,4 millioner kroner. 1,4 millioner av disse har kommet etter terrorangrepet forrige fredag, sier presserådgiver Astrid Arnslett i Røde Kors til NTB.

Norske hjelpeorganisasjoner setter pris på at nordmenn midt oppe i tragedien her hjemme også viser omsorg for nødlidende andre steder i verden.

Tørken og sultkatastrofen på Afrikas Horn er den verste på 60 år. Somalia er hardest rammet, der flere millioner mennesker sulter. Behovet for hjelp er enormt.

Også Kirkens Nødhjelp (KN) merker økt giverglede.

- Vi har hatt en jevnt stigende kurs, og har fått inn mellom 5 og 6 millioner kroner totalt siden innsamlingsaksjonen startet. Godt over 1 million kroner har kommet inn bare de siste dagene, sier seksjonsleder Sindre Stranden i KN.

Flyktninghjelpen Flyktninghjelpen merker også at nordmenn vil hjelpe de sultrammede på Afrikas Horn.

- Det er vanskelig å si om vi ville fått inn mer om situasjonen her hjemme var annerledes, sier medierådgiver Gunhild Forselv i Flyktninghjelpen til NTB.

- Men vi har allerede fått inn over 1 million kroner, og det uten at vi har annonsert mye om innsamlingsaksjonen. Vi er veldig glad for at nordmenn selv midt oppe i egen krise viser solidaritet og omsorg for andre, sier Forselv.

Har sendt 28 tonn mat - Situasjonen i Somalia er svært ille. Det er den mest alvorlige matvarekrisen i verden nå og den mest alvorlige på mange tiår, sier Forselv.

Lørdag sendte Flyktninghjelpen to fly med til sammen 28 tonn mat fra Norge til Somalias hovedstad Mogadishu. Maten skal distribueres av Flyktninghjelpen i Mogadishu og i provinsen Nedre Shabelle, som er de hardest rammede områdene.

-3,7 millioner somaliere er akutt rammet av sult. 2,8 millioner av disse befinner seg i det sørlige Somalia, sier Forselv.

Mange flykter fra de tørkerammede områdene, enten til Etiopia, der det kommer 1.500 flyktninger hver dag, eller til den enorme flyktningleiren i Dadaab rett over grensen i Kenya. Hit kommer anslagsvis 1.300 nye flyktninger hver dag. Mange flykter også til Mogadishu der de tror de kan få hjelp.

- Men mange dør før de kommer fram. Folk er svekket og syke som følge av matmangel, sier Forselv.

Al-Shabaab Sultkatastrofen i Somalia blir ekstra ille ettersom den militante islamistiske gruppen al-Shabaab, som kontrollerer store deler av det sørlige Somalia, legger mange hindringer i veien for distribusjon av nødhjelp.

Gruppen har utvist en rekke utenlandske hjelpeorganisasjoner, og nekter også for at det er hungersnød i landet, slik FN har erklært.

Gunhild Forselv sier at Flyktninghjelpen er en av få hjelpeorganisasjoner som får jobbe uhindret i landet.

- Vi har heldigvis ikke problemer med å få distribuert nødhjelpen. vi har mange somaliere som jobber for oss, sier hun.

(NTB)