Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn har mest fritid

..mens norske kvinner bruker minst tid på husarbeid, ifølge ny rapport.

FRITID: Nordmenn har mest fritid av alle, viser en rapport om sosiale indikatorer, laget av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Her fra en solfylt dag på fortauet utenfor Fru Hagen på Grünerløkka. Foto:
FRITID: Nordmenn har mest fritid av alle, viser en rapport om sosiale indikatorer, laget av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Her fra en solfylt dag på fortauet utenfor Fru Hagen på Grünerløkka. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmenn har mest fritid av alle, viser en rapport om sosiale indikatorer laget av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Derimot har meksikanere, som hos mange i Vesten er kjent for å ta siesta i tide og utide, minst fritid.

Undersøkelsen blir gjort hverannet år og tar for seg innbyggernes levekår, denne gangen i 29 land fra alle verdensdeler.

Mest fritid I gjennomsnitt bruker innbyggere i OECD-land 20 prosent av døgnet på fritidsaktiviteter. Nordmenn har mest fritid, men sine 25 prosent, mens meksikanere har minst, med 15 prosent.

Samtidig ligger Norge omtrent på gjennomsnittet i OECD når det gjelder tiden innbyggere bruker på betalt arbeid. Tyskere, dansker og belgiere bruker minst tid på betalt arbeid, 16 prosent. Japanere vinner, kanskje ikke overraskende, den statistikken, over en fjeanrdedel av døgnet går til å tjene penger.

Generelt sett er arbeidstien kortest i Europa sammenlignet med andre verdensdeler.

Lite husarbeid Norske kvinner bruker suverent minst tid på ubetalt arbeid. I rapporten har OECD definert ubetalt arbeid som husarbeid, inkludert matlaging, rengjøring og omsorg. I de industrielle landene er andelen ubetalt arbeid mindre, siden mange av tjenestene er kjøpt på markedet, som klesproduksjon og omsorg for barna.

I Norge bruker kvinner bare rundt 215 minutter om dagen på ubetalt arbeid. Indiske kvinner bruker mest tid, nesten 380 minutter om dagen. Gjennomsnittet for kvinner innen OECD er omtrent 290.

Asiatiske menn på bunn Norske menn kan trøste seg med at de bruker litt mer tid på ubetalt arbeid enn OECD- gjennomsnittet for menn, som er 140. Sørkoreanske menn ligger på bunn, med under 50 minutter om dagen, tett fulgt av indiske og japanske.

Men det er ikke alltid slik at mannen alltid kompenserer for at kvinnene bruker lite tid på ubetalt arbeid. I Kina ligger begge kjønn litt under OECD-gjennomsnittet, mens Australia topper statistikken dersom man legger sammen tallene fra kvinner og menn.

Fast-food Folk i Norge er også veldig glade i å lage mat, men her er det også størst forskjell mellom antall personer som lager mat, og hvor mye tid de bruker på det. I gjennomsnitt bruker vi mindre enn én time om dagen på matlaging.

Likevel er det amerikanere som topper fast-food statistikken, i gjennomsnitt bruker de bare 30 minutter om dagen på matlaging.

Klarer seg best Norge topper statistikken over sysselsetting. Norge har lavest arbeidsledighet av samtlige land, med 3,2 prosent.  Når det gjelder toleranse og veldedig innsats, havner Norge midt på treet.

I Norge oppgir også færrest personer at de har problemer med å leve med den inntekten de har, seks prosent sier det. Ungarn og Sør-Afrika har det verst, nesten 80 prosent mener at de har problemer med å klare seg med dagens inntekt.

Her kan du lese deler av rapporten.

SIESTA: Meksikanere bruker lite tid på fritid, ifølge OECD. AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET
SIESTA: Meksikanere bruker lite tid på fritid, ifølge OECD. AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media