Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn har stadig mer gjeld - dobling av tvangsinnkreving

Stadig flere nordmenn havner i gjeldsproblemer: Har 90 milliarder kroner i forbruksgjeld. Verst i Stavanger.

STADIG MER GJELD: Namsmannen har dobbelt så mye å gjøre, og tar pant i nordmennes hus, biler og andre gjenstander. Foto: Scanpix 
STADIG MER GJELD: Namsmannen har dobbelt så mye å gjøre, og tar pant i nordmennes hus, biler og andre gjenstander. Foto: Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

360 000 ganger har namsmannen blitt spurt om å tvangsinnkreve gjeld i år, ifølge politidirektoratets beregninger. Det er dobbelt så ofte som for ti år siden, skriver E24.

En kraftig vekst for forbruksbankene de siste år, har også dratt med seg annen konsekvens: Stadig flere mennesker havner i gjeldsproblemer.

Tar pant i hjem og biler

Den samlede forbruksgjelden i Norge antas nå å være på rundt 90 milliarder kroner, og mye av denne gjelda får nå namsmannen forespørsler om å tvangsinnkreve.

- Når inkassoselskapene gir opp å få folk til å betale frivillig, må de til namsmannen og få bistand til å drive inn pengene. Da kan namsmannen ta pant i folks hjem, biler og andre gjenstander. Vi tar også automatisk trekk fra lønn og trygdeytelser, sier Alexander Dey, namsfogd i Oslo, til E24.

Kredittkort og forbrukslån

Han tror mye av problemet ligger i at kredittkort og forbrukslån er for lett tilgjengelig, slik at mange får kreditt i et omfang de ikke har mulighet til å betjene.

Det er i Stavanger veksten har vært størst de siste par årene, ettersom oljebyen har merket konsekvensene av nedgangen i oljenæringen og ledigheten den har medført.

- Det er folk som før har hatt full kontroll på egen økonomi, men som nå har problemer, sier Stavangers namsfogd Aud Ruthi Andersen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!