Nordmenn har stadig mer gjeld - dobling av tvangsinnkreving

Stadig flere nordmenn havner i gjeldsproblemer: Har 90 milliarder kroner i forbruksgjeld. Verst i Stavanger.

STADIG MER GJELD: Namsmannen har dobbelt så mye å gjøre, og tar pant i nordmennes hus, biler og andre gjenstander. Foto: Scanpix 
STADIG MER GJELD: Namsmannen har dobbelt så mye å gjøre, og tar pant i nordmennes hus, biler og andre gjenstander. Foto: Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

360 000 ganger har namsmannen blitt spurt om å tvangsinnkreve gjeld i år, ifølge politidirektoratets beregninger. Det er dobbelt så ofte som for ti år siden, skriver E24.

En kraftig vekst for forbruksbankene de siste år, har også dratt med seg annen konsekvens: Stadig flere mennesker havner i gjeldsproblemer.

Tar pant i hjem og biler

Den samlede forbruksgjelden i Norge antas nå å være på rundt 90 milliarder kroner, og mye av denne gjelda får nå namsmannen forespørsler om å tvangsinnkreve.

- Når inkassoselskapene gir opp å få folk til å betale frivillig, må de til namsmannen og få bistand til å drive inn pengene. Da kan namsmannen ta pant i folks hjem, biler og andre gjenstander. Vi tar også automatisk trekk fra lønn og trygdeytelser, sier Alexander Dey, namsfogd i Oslo, til E24.

Kredittkort og forbrukslån

Han tror mye av problemet ligger i at kredittkort og forbrukslån er for lett tilgjengelig, slik at mange får kreditt i et omfang de ikke har mulighet til å betjene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer