Nordmenn hiver ut svensker

Svenske leietakere i Tomtebo føler seg krenket: Kommunen Mora i Sverige selger leiligheter til nordmenn samtidig som de tvangsflytter leieboerne til andre deler av kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et av de fineste bostedsområdene i kommunen, og følelsene er blandede når nordmenn får kjøpe når ingen svensker får bo der. Dette handler om tvangsflytting. Ingen vil flytte, forteller leietager i Tomtebo, Kenneth Nyström til Dagbladet.no.

Via den lokale avisa fikk han vite at nordmenn var i ferd med og kjøpe opp boligene han og 70 andre husholdninger bor i.

Flere leietakere har allerede flyttet, mens Nyström etter alle solemerker må flytte rett over nyttår. I helga kjøpte nordmenn opp fire leiligheter i Tomtebo.

- Vi forstår godt at de ikke er fornøyd med å flytte. Spesielt med at de fikk vite om planene fra lokalavisa og ikke fra kommunen, sier administrerende direktør i Svensk Fritid AS, Per Ivar Winnæss, til Dagbladet.no.

Naturperle

Det er det norske firmaet Svensk Fritid AS som har inngått en oppkjøpsavtale med det kommunale boligbyggerlaget i Mora. Foreløpig har firmaet kjøpt opp 18 leiligheter. Tomtebo består av 102 leiligheter i seks blokker.

- Vi kjøper ikke blokkene hvor familiene ikke vil flytte. Vi kjøper når kommunen har løst problemet med leietakerne, sier Winnæss.

Mora skal være en naturperle i midt-Sverige. Leilighetene har utsikt over innsjøen Siljan med dertil tilhørende bademuligheter. En 18 hulls golfbane er i nærheten, skiterrenget skal være bra og flere ridesentre er plassert i området. Avstanden til Sälen alpin- og skianlegg er 90 kilometer, og jakt- og fiskemulighetene er gode. I tillegg skryter Mora kommune over at julenissen har sitt tilholdssted i Mora.

- Vi ønsker å få hit trivelige nordmenn som har godt med penger, humrer direktør Åke Paulsson i det kommunale bostadsforetaket Morastrand AB til Dagbladet.no.

Billig

I Mora kommune ble det på 1960- og 70-tallet bygget en rekke leiligheter. Mange av disse står i dag tomme, og kommunen stod overfor to valg: Rive - eller selge til kjøpeivrige nordmenn.

- Etterspørselen fra Norge er stor. Der er det dyrt å spise og bo, og Mora er bare tre timer fra Hamar og mindre enn fire timer fra Oslo, forteller Paulsson i Morastrand AB.

- Vi kjøper inn leilighetene til gunstige priser. I helga hadde vi visning og de fire som møtte opp kjøpte alle sammen, sier Winnæss i Svensk Fritid AS fornøyd. De som kjøpte var familier fra Molde, Kongsvinger, Elverum og Gjessheim.

Etter norsk standard er leilighetene rimelige. To-roms-leilighetene går for 60.000-80.000, mens en treroms koster 100.000 kroner.

De fire nordmennene som kjøpte leiligheter i helga forventes å ta over boligene i løpet av et halvt år.

Mora kommune