Nordmenn i blodig slag

Åtte amerikanske soldater er drept i kamper ved byen Gardez i Afghanistan det siste døgnet. Ytterligere en amerikaner ble drept i helga. Norske soldater deltar, bekrefter forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsekspert sier norske soldater risikerer miner og bakhold

Siden fredag har allierte styrket sluppet 350 bomber over det som kan være så mange som 1500 Taliban- og al-Qaida-soldater, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon til nyhetsbyrået Reuters. Kampene skal være konsentrert til et område sør for byen Gardez i Paktia-provinsen.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold bekreftet i dag overfor Dagbladet.no at norske styrker deltar i kampene.

- Dette er de ypperste soldatene vi har, sa Krohn Devold.

To helikoptre truffet

Seks av de amerikanske soldatene ble drept da et helikopter av typen Chinook ble skutt ned i dag. Ytterligere en soldat døde senere av skadene etter helikopterstyrten. USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sier at helikopteret kan ha blitt truffet av en rakett. Helikopteret skal være det første som er skutt ned etter at USA gikk inn i Afghanistan i oktober i fjor.

Totalt er ni amerikanske soldater drept etter at USA startet den siste offensiven mot de siste restene av al-Qaida-sodater i Afghanistan, bekrefter Rumsfeld på en pressekonferanse i Pentagon i kveld.

En av dem døde da ytterligere ett helikopter ble truffet av fiendtlig ild, og fikk en hard landing i dag. Helikopteret klarte å ta av igjen og komme seg til byen Gardez, men en amerikansk soldat døde i hendelsen. Den niende soldaten som døde skal være drept under bakkekamper i helgen.

Inntil 1500 Taliban- og al-Qaida-soldater skal ha regruppert seg øst i Afghanistan ved byen Gardez. Kampene som startet fredag skal foregå i svært stor høyde, fra 2400 meter over havet til 3000 meter over havet.

- Enkelte helikoptre opererer på grensen av det de kan klare i denne høyden, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Rumsfeld beklager tapene

- Jeg beklager veldig at et antall amerikanske soldater og flere afghanske soldater som hjalp dem, er drept i kamp, sa Rumsfeld under en kort pressekonferanse i kveld.

Han sier at offensiven ikke er den siste med amerikansk innblanding i Afghanistan, og at USA vil ta i bruk de midler som er nødvendig for å hindre at al-Qaida-soldater kan omgruppere seg.

En canadisk journalist ble såret under kampene ved Gardez i dag. Kathleen Kenna (47), fra Toronto Star, ble alvorlig såret etter å ha blitt truffet i beinet. Hun skal ikke være livstruende skadd, opplyser hennes arbeidsgiver. Kenna ble skadd da en granat traff bilen hun satt i. Det var flere i bilen, men de skal ikke ha kommet til skade, melder nyhetsbyrået AP.

Norske soldater i Afghanistan

* Det er rundt 70 norske soldater i Afghanistan. I tillegg kommer spesialstyrkene, som nå er engasjert i kamphandlinger øst i Afghanistan. Forsvarets overkommando (FO) vil ikke opplyse om antallet spesialsoldater, men soldatene er dels marinejegere fra Ramsund orlogsstasjon ved Harstad og dels soldater fra Hærens jegerkommando på Rena.

* De øvrige norske soldatene deltar i to operasjoner under forskjellige kommandoer: Den britiskledende fredsstyrken ISAF og den amerikanskledede operasjonen «Enduring Freedom»

*Rundt 15 eksplosivryddere og en transportkontrollenhet på 10 soldater inngår i den internasjonale sikkerhets- og stabiliseringsstyrken ISAF i Kabul. Styrken er under britisk kommando ut mars.

*Vel 15 norske mineryddere inngår i den amerikanskledete operasjonen «Enduring freedom». De var tidligere utplassert ved flyplassen i Kandahar, nå tjenestegjør de på Bagram flyplass 60 kilometer nord for Kabul.

* I tillegg har Norge et såkalt ledelseselement, som ivaretar interessene til de norske soldatene som tjenestegjør både i ISAF og i «Enduring Peace». Den norske sjefen for denne avdelingen har en liten stab og et støtteelement på rundt 25 soldater som tar seg av forsyninger og vedlikehold. Disse holder til i Kandahar.

NTB (Kilde: FO)

Hamrer løs på al-Qaida

Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida og restene av Taliban-regimets hær har tilsynelatende klart å slå tilbake offensiven 1.500 soldater fra USA og den afghanske regjeringen startet i helgen.

USAs styrker kom i dag under ild på en flystripe ved byen Surmad mens de allierte forsøkte å sperre fiendens fluktruter.

Offensiven er den største siden krigen startet i høst. I går angrep amerikanske krigsfly og helikoptre motstanderens kjøretøyer, artilleristillinger, soldater og huler for å få ny fart i offensiven. Men framrykningen ble stanset av kraftig motstand, skriver USA Today.

Jagerfly og B 52 bombefly hamrer løs på fiendens stillinger. Men terrenget er vanskelig og styrken som består av soldater både fra al-Qaida og Taliban, ser ut til å ha forskanset seg godt.

Det kriges i et fjellområde med mye snø og store høydeforskjeller. Der kommer nordmennenes spesialtrening til nytte.

Krohn Devold informert i dag

- Jeg ble informert i dag tidlig om at norske spesialstyrker er med i kampene. Men vi har visst at det var stor sannsynlighet for at de ville bli involvert i kamphandlinger i Afghanistan, sier forsvarsministeren til Dagbladet.no

Det er flere hundre al-Qaida-soldater ved Gardez, og kampene har vart hele helga. En amerikansk soldat og tre afghanske soldater er drept. Dette er det største angrepet i Afghanistan siden angrepene på Tora Bora i desember. Forsvarsministeren veit ikke hvor mange nordmenn som har deltatt i helgas kamper.

- Det er mellom 70 og 80 norske soldater i Afghanistan, i tillegg til spesialstyrkene. Jeg veit ikke om alle i spesialstyrkene har vært med i kampene, men det er lite sannsynlig.

Ville ha nordmenn

Forsvarsministeren sier at dette er første gang hun får formell melding om at nordmenn er direkte involvert i kampene.

- Men jeg utelukker ikke at det kan ha skjedd tidligere.

Krohn Devold understreker at dette ikke dreier seg om vanlige, menige soldater. Amerikanerne ba spesielt om å få bruke norske spesialstyrker i Afghanistan. De norske soldatene står under USAs kommando.

- Dette er de ypperste soldatene vi har. De holder svært høy kvalitet, både når det gjelder overlevelsesevne, taktiske kunnskaper og samarbeid med andre soldater. De norske soldatene har gode kunnskaper om å operere under vinterforhold.

- Når vi sender en spesialstyrke, setter vi sikkerheten deres høyt. Det er klart at det innebærer en risiko. Men ingen nordmenn er skutt eller skadd. Det viser at vi sette sikkerheten høyt.

Pentagon bekrefter også at nordmenn deltar i angrepene, sammen med soldater fra USA, Australia, Canada, Danmark, Frankrike og Tyskland.

Det er sluppet mer enn 350 bomber over området, blant annet en ny superbombe som suger ut all luft fra hulen den ble styrt mot. Også amerikanske Apache-helikoptre er satt inn i angrepet.

Norge har tilbudt seks F 16 jagerfly, fire Bell helikoptre, ett DA 20 elektronisk krigføringsfly, et mindre antall stabsoffiserer, et begrenset antall spesialister innen vinteroperasjoner, et mindre antall eksplosivryddere og en transportkontrollenhet til operasjon Enduring Freedom.

<B>NORDMENN: Forsvaret vil ikke si hvor mange nordmenn som er på plass.
<B>SKUTT NED: Den amerikanske soldaten er på vei til sykehus etter at helikopteret han satt i ble skutt ned i dag. Totalt døde sju amerikanske soldater i nedskytinga.
HAR SLUPPET 350 BOMBER: Amerikanske krigsfly hamrer løs på fjellkjeden Shah-e-Kot for fjerde dag på rad.
<B>PASSER PÅ: En afghansk regjeringssoldat vokter de alliertes stillinger i Gardez, 30 kilometer fra fronten.
<B>SKADD: Journlalist Kathleen Kenna blir hjulpet ut av bilen av sin mann og en lokal afghaner. Bilen hun satt i ble truffet av en granat da den var på vei fra landsbyen Zurmat og provinshovedstaden Gardez i dag. Kenna skal være alvorlig skadd, men ikke livstruende.
<B>KJEMPER MED USA: Afghanske soldater sikrer en av innfartsveiene til Paktia-provinsen i dag.