Nordmenn i bomberegn

Norges konsul i Eritrea forsøker å samle landets 38 nordmenn i sikkerhet fra etiopiske bombefly. Flyene bombet i går flyplassen i hovedstaden Asmara som hevn mot eritreiske flyangrep på byen Mekele.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det norske konsulatet samordner nå evakueringsplanene med tyske og amerikanske borgere i Eritrea.

- Vi vet ennå ikke om det er mulig å få nordmennene ut med fly etter bombeangrepet mot flyplassen. Et alternativ er å bringe nordmennene til havnebyen Massawa i konvoi, sier informasjonssjef Lars Gronseth i Redd Barna.

Redd Barna har én medarbeider i landet, Terje Thodesen. Hans kone Lilly er norsk konsul i Asmara, og ekteparet har to barn i tenårene.

Flyangrep

Etiopiske MIG-fly skjøt minst fire raketter mot flyplassen i Asmara i går etter at Eritrea hadde bombet et boligområde i byen Mekele.

Ifølge øyenvitner skal flere titalls mennesker ha omkommet i det eritreiske bombeangrepet, og over 100 skal ha blitt skadd.

Mekele har rundt 300000 innbyggere. Angrepet betyr en ytterligere opptrapping av konflikten, og gjør at flere etiopiske angrep mot Asmara ikke kan utelukkes.
Tusener av innbyggere i Mekele strømmet til den bombede delen av byen og forsøkte å hjelpe de skadde. Mange ble fraktet til det lokale sykehuset på små lastebiler.

Minst 15 døde kunne observeres på gata, og innbyggerne fryktet at mange flere befant seg i ruinene av de bombede bygningene.

Drept

Fire raketter skal ha blitt skutt mot flyplassen utenfor Asmara i det første av to angrep mot byen tidligere fredag. Minst en person skal ha blitt drept og fire skadd, opplyser et øyenvitne. I det andre angrepet ble et etiopisk jagerfly av typen MiG 23 skutt ned av eritreiske luftvernkanoner. Nedskytingen førte til at eritreere løp jublende ut i gatene.

Eritrea avviser en amerikansk-rwandisk fredsplan, men ønsker likevel nye forhandlinger om fred .

Etiopias statsminister Meles Zenawi godtok fredsplanen torsdag, men tilføyde at etiopiske soldater «ikke ville forholde seg passive».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer