Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn i fly- drama

107 passasjerer, de fleste av dem nordmenn, ble filleristet på vei til Zürich i går morges. Da Swissair-flyet gjorde sitt tredje landingsforsøk i ekstreme vindkast, oppdaget kapteinen at det sto et fly på stripa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vettskremte passasjerer kastet opp mens Swissair-flyet gjorde stadig flere landingsforsøk i den sterke vinden.

- Jeg flyr ofte, men har aldri vært borti noe sånt. Det ristet veldig, vi ble dratt i alle retninger, sier flypassasjer og Nettavisen-direktør Knut Ivar Skeid om den rystende turen med SR 419.

Airbus 319-maskinen lettet fra Oslo klokka 06.55, og skulle lande klokka 09.20. Men i går morges blåste det opptil 100 kilometer i timen i kastene over flyplassen i Zürich i Sveits.

- Kapteinen dro i spaken da det var 20 meter igjen til bakken, sier Knut Ivar Skeid til Dagbladet.

Også neste forsøk måtte avbrytes, etter at flyet hadde berørt bakken. Mange passasjerer måtte bruke spyposene mens flyet skjente inn for ny landing.

- Været var ekstremt. Det kan gå et år mellom hver gang vi har slik vind, sier infosjef Sonja Zoezhling ved flyplassen i Zürich til Dagbladet.

På stripa

Prøvelsene fortsatte for de 107 passasjerene: Da flyet gjorde tredje forsøk, sto det et fly på den 2500 meter lange stripa.

- Kapteinen oppdaget et fly på den andre enden av landingsstripa, og avbrøt landingen, sier mediekontakt Christine Buhler hos Swissair i Zürich til Dagbladet.

Det private jetflyet skulle taues over flystripa av en traktor, men traktoren fikk motorstopp før flyet var kommet over.

Infosjef Sonja Zoezhling kaller den tredje avbrutte innflygingen «udramatisk».

- Vi vil sjekke traktoren og snakke med sjåføren. Men ingen ting tyder på at han har gjort noe galt, sier Zoezhling.

Ville gå av

Swissair-flyet ble sendt til Basel for tanking.

- Flere passasjerer ville gå av, men ombestemte seg etter at kapteinen hadde gått rundt i flyet og pratet med passasjerene, sier Knut Ivar Skeid.

Flyet fortsatte til Zürich, hvor det landet klokka 12.

- Det ristet godt da også, men vi kom oss ned. Applausen runget i flyet da vi sto trygt på bakken, forteller Knut Ivar Skeid.

<B>I TRØBBEL: Flere av passasjerene måtte overtales av kapteinen til å bli med flyet videre etter den dramatiske mellomlandingen.
Hele Norges coronakart