Nordmenn i Iran: Nekter å gi opp håpet

De norske hjelpearbeiderne i Bam nekter å reise hjem uten å ha prøvd å finne overlevende etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men håpet om å finne liv under ruinene i den ødelagte byen svinner raskt.

Kaoset råder i Bam to dager etter jordskjelvet. Siden jordskjelvet nærmest utryddet store deler av den iranske byen, er redningsmannskaper strømmet til fra alle verdenshjørner for å hjelpe. Blant dem er de norske hjelpearbeiderne fra Norsar (Norwegian search and rescue). De fikk beskjed om å snu da de kom til flyplassen i Bam søndag formiddag.

- Dere kan like godt snu med en gang. Alt håp om å finne overlevende er nesten ute. Det sveitsiske legeteamet har allerede dratt fra Bam, var velkomsten fra en sveitsisk redningskoordinator straks mannskapene hadde steget ut av Herkules-flyet fra det norske Forsvaret.

Starter søk

Teamet med de ni redningshundene og mannskapene fra Norsk Luftambulanse og Oslo Brannvesen, som utgjør Norsar, har bestemt seg for å bli. De mener fortsatt at overlevende kan befinne seg under husmassene.

- Vi har uansett med oss masse materiell som kan være til nytte. Det går ikke an å reise så langt uten å yte noe bistand, sier Rolf Bakken i Norsar, til NTB.

Når det gryr av dag mandag starter det norske hjelpepersonellet og hundene søket i ruinene i sentrum av Bam.

Kaos

På flyplassen i Bam er det den danske FN-koordinatoren Jesper Lund, som har den umulige oppgaven å holde oversikt. Det kryr av redningsmannskaper, fly, soldater, helikoptre og ofre etter den store jordskjelvkatastrofen.

En skadd jente i tenårene blir fraktet om bord i et transportfly, hun er blodig og nesten naken. Hun ser ikke ut til å ha fått medisinsk hjelp. Også flere andre skadde blir fraktet på bårer ut til de mange transportflyene på flyplassen.

Gravemaskiner, førstehjelpsskrin og redningsutstyr losses fra de digre flyene, og mannskaper fra en rekke land ankommer katastrofeområdet.

Overfalles

På veien fra flyplassen og inn til sentrum ligger sammenraste leirhus, der bare ytterdøra står igjen. Mange har blitt husløse og har måttet søke ly i utallige telt som står oppslått langs veikanten. Luften er mild og solen skinte søndag i Bam, men temperaturen faller så snart solen går ned. Når mørket faller på, tennes bål for å gi litt varme.

Lastene med vann, tepper, mat og annet utstyr blir nærmest overfalt av desperate mennesker. Det tutes og ropes, og noen lastebiler blir forsøkt ranet inn til byen.

(NTB)