Nordmenn i kaotisk båtbrann

Båtturen langs Algarve-kysten med bad og grilling ble til et mareritt for Espen Gitlesen (32) og Stefan Skåksrud (32) og nærmere 70 andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som avslutning på ferien i Albufeira i Portugal bestemte de to norske kompisene seg for å dra på utflukt med den lokale båttur-arrangøren Top Cat Cruises. Båtturen skulle gå nedover Algarve-kysten, og det ble lovet bading, sol og grilling underveis.

-  Vi var mellom 60 og 70 personer om bord. Vi traff også et norsk par om bord, så turen startet veldig hyggelig, sier Gitlesen til Dagbladet.

Men idyllen skulle vise seg å ikke vare lenge for de fire nordmennene.

Virket ikke

Ved 13-tida befant båten seg betegnende nok utenfor byen Gale. -  Vi satt oppe på dekk og solte oss da de fyrte opp grillen under oss i første etasje. Det kom røyk ut fra pipa, men vi ante fred og ingen fare. Etter hvert begynte det å ryke mer og mer, og plutselig hørte vi skriking og folk som ropte til hverandre, forteller 32-åringen.

Snart var kaoset i full gang på den portugisiske båten.

-  Det veltet opp røyk, så vi gikk ned for å se hva som skjedde. Der forsøkte mannskapet å slokke brannen med et lite enkilos brannslokkingsapparat, men det hjalp ingen ting. De hentet et apparat til, men det virket ikke. Da flammene slo opp fra kjøkkenet, forsøkte mannskapet å slokke med små vannflasker beregnet til drikkevann.

Full brann

De norske kompisene hjalp til så godt de kunne med sine vannflasker, men flammene ble stadig mer aggressive.Likevel var det ingen brannalarm om bord på båten, og ingen organiserte noen evakuering.

-  Folk trakk seg unna, og mange startet å løpe rundt på båten. Flere var i ferd med å få panikk, og de fleste gikk til akterenden av båten for å gjøre seg klare til å hoppe, sier Gitlesen.

De to nordmannen tømte en stor søppelbøtte, og fikk brøytet seg fram til ripa. Der fylte de bøtta med vann, som de kastet på flammene. De iherdige forsøkene til tross tok båten mer og mer fyr.

-  Kapteinen virret rundt på dekk. Han skrek ordre på portugisisk som vi ikke forsto, samtidig som han forsøkte å styre båten. Det virket ikke som han hadde kontroll på det som skjedde.

Livbåtkaos

På båten var det festet en livbåt, en gummibåt som etter hvert ble satt på vannet. Båten hjalp dessverre lite, for ingen hadde husket på å fjerne fortøyningen fra hovedbåten.

-  Det var bare kvinner og barn om bord i livbåten, og noen gråt hysterisk. De forsøkte å få i gang motoren på livbåten, men hadde ikke satt den ned i vannet. Dermed ble det også bare kaos, forteller Gitlesen.

De 60-70 turistene og mannskapet var heldigvis bare noen hundre meter fra land da brannen startet. Vannscootere og små redningsbåter kom derfor raskt fram til den brennende båten.

Knakk og sank

-  Vi var veldig heldige som var så nært land da det skjedde. Det var vanlige passasjerer som måtte finne fram livvester og fikk delt dem ut til hverandre. Jeg veier 70 kilo, men fikk en vest som var beregnet for barn under 30 kilo. Jeg fikk den nesten ikke over hodet, sier Gitlesen.

-  Vi var blant de siste som gikk fra båten, og fikk plass i en overfylt redningsbåt. Da vi dro var hele kjøkkendelen overtent, men faktisk så var mannskapet de siste som var igjen om bord. Manglende evakuering og kaos har fått sterk kritikk på TV her nede i kveld.

I en halv time fortsatte båten å brenne med passasjerene som vitner, før den knakk på midten og sank. I etterkant er de to norske kameratene glad for at alt gikk bra, og at ingen ble skadet.

-  Det var bare flaks som gjorde at ingen ble alvorlig skadd. Det hele var veldig kaotisk.

FULL FYR: Båtturen på Algarve-kysten endte i branndrama for de nærmere 70 passasjerene. Fire nordmenn var om bord.
KAOS: Redningsaksjonen var preget av kaos. Det var ingen organisert evakuering av passasjerene, og de norske kompisene hørte ingen brannalarm. Småbåter i området så brannen, og kom til for å hjelpe.
DRAMATIKK: Espen Gitlesen (t.h.) (32) og Stefan Skåksrud (32) fikk en svært dramatisk båttur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer