Nordmenn i kapringsdrama

Norske soldater avverget bandittkapring i Sør-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske Irak-soldater havnet i går opp i en kaprings-situasjon i Sør Irak.

En norsk kjøretøykolonne med blant annet to pansrede Sisu-vogner havnet ved tilfeldighet i en situasjon der bevæpnede banditter var i ferd med å overfalle en sivil bil i Al Muthanna provinsen.

Skuddhull

Kolonnen med norske ingeniørsoldater ble stoppet av oppskjørtede irakere som varslet om at noe var i ferd med å skje lengre fremme langs veien.

- Vi ledet de "myke målene" (upansrede kjøretøy) i kolonnen over i motsatt kjørefelt, slik at de kunne trekke seg tilbake dersom det ble nødvendig. Sikringslaget fikk via tolk forklart av sivile nær åstedet at det var en kapring på gang lenger framme, og at det hadde blitt løsnet skudd, fortalte lagføreren for stormingeniørene på satelittelefon like etter hendelsen, oppgir Forsvaret.

Da kolonnen fortsatte, fikk soldatene øye på væpnede banditter som hadde omringet personer i en sivil bil. Da bandittene så at de norske panservognene nærmet seg, avbrøt de kapringsforsøket og stakk av i to biler. Det skal ikke ha blitt løsnet skudd i situasjonen.

- Det var skyting før våre soldater kom fram. Irakerne som stoppet kolonnen hadde hørt flere skudd, og da soldatene kom fram, kunne de se flere skuddhull i den sivile bilen som var førsøkt kapret. Men irakeren som var i den var ikke skadet, forteller pressetalsmann Thom Knustad fra Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

Økende problem

- Dette er et eksempel på at den militære tilstedeverelsen kan være med på å forhindre kriminelle overgrep som lett oppstår i den ustabile situasjonen som rår i Irak, sier Knustad.

Han forteller at de norske soldatene var på vei til et ingeniøroppdrag da situasjonen oppstod.

- Vi har sett andre steder i Irak at det er et økende problem at banditter kaprer biler i fra både sivile Irakere og nødhjelporganisasjoner. Våre soldater handlet i tråd med reglementet, og taklet situasjonen på en utmerket måte, sier han.

AVVERGET:</B> Kolonnen med norske ingeniørsoldater bestod av flere kjøretøyer, blant annet to pansrede Sisu-vogner med 12,7 mm. maskinkanoner. Dette fikk bandittene til å stikke.
PROBLEM: Kapring av biler er blitt et stort problem i lovløse Irak. De norske soldatene reddet sannsynligvis livet på den sivile irakeren som ble overfalt i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer