Nordmenn i kø for å få dødshjelp

Vil få gift fra sveitsisk klinikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kø for å dø

Retten til å dø

Minst fire nordmenn venter på å få dø ved en sveitsisk klinikk. Klinikken Dignitas hjelper folk med å begå selvmord, og den omstridte klinikken har hatt stor pågang de siste årene.

Dignitas i Zürich hadde ved utgangen av 2003 snaut 4.000 medlemmer på verdensbasis, fire av dem var nordmenn.

Den sveitiske klinikken er svært kontroversiell fordi den har spesialisert seg på såkalt assistert selvmord. I klartekst hjelper klinikken folk med å ta sitt eget liv. Den deltar i hele prosessen fra rådgivning og samtaler, til å finne et egnet sted og til å skaffe giften som tar livet av klienten.

Nysgjerrige nordmenn

Alvorlige syke mennesker som ønsker det kan gjøre slutt på sitt eget liv før sykdommen gjør det – selv om lovgivningen i landene deres forbyr det.

Assistert selvmord er tillatt ved lov i Sveits.Forutsetningen er at det er kunden selv som begår den dødbringende handlingen ved å drikke et beger barbiturat. Giften gir en smerteløs død.

Foreningen Retten til en verdig død er vel kjent med den sveitsiske klinikken og har mottatt mange henvendelser fra nordmenn som vil ha informasjon og kontakt med den. Men selv om foreningen stiller seg positiv til å gi dødshjelp, er den kritisk til virksomheten til Dignitas.

DØDSHJELP: Ansatte ved et begravelsesbyrå i Zürich bærer ut kisten til en svært syk 74-åring som fikk hjelp fra Dignitas til å dø. Foto: SCANPIX
DØDSHJELP: Ansatte ved et begravelsesbyrå i Zürich bærer ut kisten til en svært syk 74-åring som fikk hjelp fra Dignitas til å dø. Foto: SCANPIX Vis mer

– Jeg stiller meg noe skeptisk til den varianten, fordi den innbyr til dødshjelpturisme. Men jeg har ellers hatt stor sympati for Sveits, som har åpnet i større grad enn andre europeiske land når det gjelder assistanse til selvmord, sier Levi Fragell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han sitter i foreningens råd og er en profilert tilhenger av dødshjelp.

Taus klinikk

Det er ingen ved klinikken som er villige til å uttale seg om virksomheten. I en usignert e-post skriver klinikken at den ikke lenger snakker med media om aktiv dødshjelp, men bare er villig til å utale seg om behovet for å gjøre selvmord lovlig og menneskers behov for å dø med verdiget.

Dignitas har flere anledninger fått kritikk i utenlandske medier fordi den tar seg godt betalt av mennesker i sitt livs kanskje mest desperate situasjon.

I de aller fleste tilfellene er det mennesker som lider av langt fremskreden kreft eller andre dødelige sykdommer som er villige til å betale for å få dø.

– Hvis forholdene ble lagt bedre til rette, kunne man unngå kommersialisering og snikveier for å finne løsninger for mennesker i desperate situasjoner, sier Fragell.

100 døde i 2003

Ifølge en oversikt over virksomheten i 2003 døde 100 mennesker – én person nesten hver tredje dag hele året – som følge av bistanden fra Dignitas. Ingen av dem var norske.

Både Sverige og Danmark har en rekke medlemmer i Dignitas, men totalt er det Tyskland som topper både medlemstallene og dødstallene. Rundt 1.400 medlemmer er tyske og 45 tyskere har fått hjelp til å begå selvmord ved klinikken.

Klinikkens motto er Dignitas - for et menneskeverdig liv og en menneskeverdig død.


(ANB)