Nordmenn i konfliktsonen

Soldater amok i Burkina Faso.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Burkina Fasos hovedstad Ougadougou gikk soldater i går amok med skytevåpen etter at en av deres kamerater var drept i et slagsmål. De skjøt rundt seg og jagde bort tilfeldig forbipasserende. Flere butikker stengte, og folk søkte tilflukt inne i hus og butikker.

Det oppholder seg et ukjent antall nordmenn i byen. Norge har ingen representanter i Burkina Faso, men samarbeider med den danske ambassaden.

- Vi har vært i kontakt med den danske ambassaden, og de har snakket med de dansker og nordmenn de vet er i området. De har det bra, men er blitt bedt om å holde seg innendørs, forteller Anders Rikter, pressetalsmann i UD, til Dagbladet.no.

Skuddveksling

Birgitta Dam, konsul ved den danske ambassaden i Ougadougou forteller at store deler av byen er avstengt på grunn av kampene.

- Det begynte tirsdag kveld, og toppet seg i går morges. Så var det rolig en stund før det igjen begynte å smelle i 18-19-tiden i kveld, sier Dam til Dagbladet.no i 01-tiden i natt.

- Siden da har det vært skuddvekslinger overalt, sier hun.

Hun forteller at dette slett ikke er vanlig kost i Ougadougou.

- Overhode ikke. Vi er veldig sjokkerte, sier hun.

- Vi kan ikke gå ut. Tirsdag fikk vi vite at flyplassen var stengt, men i kveld landet det et Air France-fly, så jeg er ikke helt sikker på hva som skjer. Men uansett er det vanskelig å komme seg til flyplassen, som ligger nært sentrum av byen, fordi store områder er avstengt.

Appellerte til ro

Forsvarsminister Yero Boly leste opp en erklæring på TV der han ba om ro og appellerte til soldatene og politimennene om å vise tilbakeholdenhet.

Episoden som utløste bråket, var ifølge NTB et sammenstøt tirsdag kveld mellom sivilkledde soldater og politifolk ved en veisperring i sentrum av Ouagadougou, der en soldat ble drept.

Minst to politifolk er hittil såret i sammenstøtene mellom soldater og politi.