Nordmenn i Uganda frykter ebola

- Ja, angsten blafrer forbi. Da vi lørdag fikk bekreftet at det var ebolasmitte i området, fikk vi bekreftet vår verste frykt. Det sier Målfrid Ånestad i Flyktningerådet, som siden juli i fjor har oppholdt seg i Gulu og Kigum - distriktene som nå er sentrum for ebolasmitte i Uganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens institutt for folkehelse advarer nå nordmenn mot å reise til smitteområdene, og politiet ved passkontrollen på Gardermoen har ekstra beredskap overfor reisende som kommer fra, eller har vært i, områdene med ebolasmitte.

Dødelig

Ebola regnes som verdens mest dødelige sykdom. Det finnes ingen medisiner som stanser sykdommen. Ebola dreper uhyggelig raskt. I enkelte tilfelle kan døden inntre bare 24 timer etter virusangrepet, mens det i andre tilfelle kan ta opptil to uker. Hittil har mer enn 80 personer fått konstatert at de er smittet, og det blir registrert ti nye tilfelle hver dag i Gulu-distriktet.

Målfrid Ånestad har nå flyttet til Flyktningerådets hus i Kampala sammen med sine to kolleger Halvard Holum og Erling Brakheim, som også har jobbet i distriktene med smitte.

Redde

- Vi tilbringer nesten all tid sammen,og tror at sjansene for at vi skal ha vært utsatt for smitte er svært små. Vi har nok ikke vært i kontakt med smittede eller døde, men det som ligger imellom vet vi ikke noe om. Men i verste fall kan det verste skje, sier Ånestad.

Ingen av de tre tør nå forlate Uganda før de er sikre på at de ikke bærer smitte med seg hjem til Norge.

- Nei, og det vanskeligste i situasjonen var å ringe hjem og fortelle dette. Vi har jo alle familie og barn hjemme.

Isolat

På Gardermoen står et isolat klart for å ta imot reisende med svært smittsomme sykdommer, og polititjenestemennene i passkontrollen er blitt informert av overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse om å tilkalle lege umiddelbart hvis noen av de reisende viser sykdomstegn som kan være ebola.

- Vi pleier vanligvis ikke å gå ut med slik informasjon til passkontrollen, men når det gjelder ebola, er det viktig at folk der ute er klar over faren, sier overlege Blystad til Dagbladet.

- Ebola er en av de farligste smittsomme sykdommene man kjenner til, og har en dødelighet på opp til 90 prosent. Viruset smitter gjennom kroppsvæsker og direkte kontakt med syke, men ikke gjennom luft, sier Blystad.

Symptomer

Sykdomstegnene kommer vanligvis fire dager etter at man er smittet, som influensaliknende symptomer, etterfulgt av blodig diaré og oppkast. Deretter følger blødninger gjennom nese, munn og andre kroppsåpninger, sammen med smertefulle blødninger gjennom huden, som til slutt fører til at den rammede blør i hjel.

Utbruddet av ebola i Uganda er sporet tilbake til en kvinne som døde i begynnelsen av september. Kort etter døde hennes mor og datter. Sørgende som deltok i den rituelle vaskingen av de døde før begravelsen, brakte deretter smitten med seg til sine nabolag, hvor den spredte seg som en gressbrann, ifølge helsemyndighetene i området.