- Nordmenn ikke late

LO forsvarer nordmenn som i New York Times framstilles som bortskjemte millionærbarn som skofter jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt feil, og kjempebeklagelig, mener organisasjonen.

Det er i en lengre artikkel i søndagens avis at det langes ut mot nordmenn og vår arbeidsmoral. En av verdens viktigste aviser skriver at «Før oljeboomen, da Norge for det meste var fattig og svært isolert, overlevde landet på hardt arbeid og selvberging. Nå, mens landet fortsatt flommer over fra tre tiår med oljepenger, oppdager Norge at velstand ikke kommer uten komplikasjoner. Som bortskjemte barn til nyrike millionærer holder nordmenn seg borte fra jobben på et nivå som er høyest i Europa, de slår selv den gamle tittelholderen Sverige».

New York Times fastslår så at nasjonens arbeidsmoral rett og slett kollapser, og at 25 prosent av den potensielle arbeidsstyrken er borte fra jobben på en gjennomsnittlig arbeidsdag.

Gode sykelønnsordninger og det at få arbeidere får sparken som følge av fraværet, gjør at det holder seg høyt, konkluderer avisen. Den har også fått NHO-direktør Finn Bergesen jr. til å gjenta utsagnet om at nordmenn er sytete.

Arbeidstakerorganisasjonen LO reagerer sterkt på den seriøse avisens framstilling av nordmenn.

- Det er kjempebeklagelig at vi framstår slik overfor resten av verden. Det blir helt feil hvis vi framstilles som sutrete millionærbarn. Vi ligger for eksempel helt i toppen når det gjelder produktivitet, sier LO-sekretær Rita Lekang til NTB.

Les Norge-slakten

Saken om norsk arbeidsmoral sto i søndagens New York Times.

Hun sier at hun ikke vet hvor de har hentet tallene fra, men at de umulig kan stemme. Lekang gir også et lite spark til NHO-direktør Bergesen.

- Jeg stiller meg undrende til at han framstiller det norske arbeidslivet slik. Han burde heller gripe fatt i problemene og samarbeide, slik at det blir en bedring, fastslår Lekang.