PÅ GRENSA: Palestinere med dobbelt statsborgerskap venter på grenseovergangen ved Erez på fredag. 14 nordmenn som skulle ut fra Gaza samme vei nå i morges, tar ikke sjansen på å reise og går dermed glipp av muligheten. Foto: PAVEL WOLBERG/EPA/SCANPIX
PÅ GRENSA: Palestinere med dobbelt statsborgerskap venter på grenseovergangen ved Erez på fredag. 14 nordmenn som skulle ut fra Gaza samme vei nå i morges, tar ikke sjansen på å reise og går dermed glipp av muligheten. Foto: PAVEL WOLBERG/EPA/SCANPIXVis mer

Nordmenn ikke ut fra Gaza likevel

Risikoen er for stor i krigsområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EREZ/OSLO (Dagbladet.no): Etter planen skulle 14 norske statsborgere som har vært strandet på Gazastripen under den israelske offensiven, få reise ut av enklaven via grenseovergangen ved Erez i nord nå i grålysningen.

Det blir det ikke noe av. Sikkerheten er altfor dårlig i området til at de 14 finner det forsvarlig å ta sjansen på reisen, spesielt med Israels framrykning på bakken i går; israelske styrker står nå langt inne på Gazastripen, og harde kamper raser.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de norske statsborgerne ikke får benyttet seg av utreiseavtalen som ble forhandlet fram mellom Norge og Israel i går.

- De befinner seg på ulike deler av Gazastripen, og med israelske styrker som omringer Gaza by, samt harde kamper i nord, fant de det ikke forsvarlig å gjennomføre reisen om natta, sier UDs pressevakt Haakon Svane til Dagbladet.no.

Det betyr at de 14 må fortsette å dele skjebne med de 1,6 millioner palestinerne som er isolert på Gazastripen, med stadig verre humanitære forhold.

- Vi håper på nye muligheter seinere i uka, og at vi da får mer utfyllende opplysninger om hvor det eventuelt er trygt å bevege seg, sier Svane.

Seks norske statsborgere ble sluppet ut via Erez på fredag, men overgangen har vært stengt siden.

Siden den israelske offensiven ble innledet 27. desember, er anslagsvis over 500 mennesker drept og mer enn 2600 skadd, svært mange av dem palestinske sivile. Etter planen skal en delegasjon fra Hamas i dag reise til Egypt for å ha diplomatiske samtaler. Dette skjer samtidig som Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer til landet for å prøve å få til bevegelse i den fastlåste konflikten.