Nordmenn jobber for lite!

Stein-Erik Hagen og Mille-Marie Treschow mener vi må jobber mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Milliardær Stein Erik Hagens refser den norske holdningen og trygler om endringer i skattesystemet. Rimi-Hagen mener det må røskes opp litt i den norske folkesjela.

- Vi er så fornøyde, i Norge og i Europa, men det vil skje store forandringer. Vi har de høyeste lønningene, og hvor mye jobber vi i forhold til i USA og Østen. I USA jobber de 2000 timer i året, i Det fjerne østen 2200 timer, mens vi i Europa jobber 1500- 1600 timer, ramser han opp.

Seiler akterut ?

- Vi har mye ferie og de beste pensjons- og trygdeordningene. Europa er i ferd med å seile litt akterut, og hva gjør vi? Jo lenger vi venter, jo verre blir det. Vi må skape entreprenørskap, nye bedrifter og arbeidsplasser. Vi kan ikke bare leve av oljen.

Han etterlyser langsiktighet og langt større satsing på utdanning og forskning.

- Bedriftene forsvinner i Europa. Tenk når Kina for eksempel begynner å produsere tjenester så mye billigere. Hva da når de får orden på sin infrastruktur?

Hagen har utvilsomt fått vann på mølla etter to givende dager på World Economic Forum i den sveitsiske alpebyen Davos. Hans kjære Mille-Marie Treschow synes å dele hans oppfatninger og frykt for framtidas Europa.

Påfyll i Davos

Entusiastisk med Mille-Marie ved armen langer han i vei mot neste høydepunkt på verdenstoppmøtet. Han vil bli enda klokere.

- Jeg kommer alltid hjem klokere enn da jeg reiste, flirer Hagen. Vi tar Norges rikeste kjærestepar med til Pizzeria Da Elio. Ikke akkurat blant de fasjonable spisesteder i Davos, men Bill Clinton drakk nå Cola og spiste pizza her dagen før.

- Sier du det, sier Mille-Marie Treschow smilende, og legger til:

- Ja, han stakk jo rett etter at han hadde holdt foredraget sitt. Hagen er taus. Han har mye intellektuell føde å fordøye.

- Det er mange kloke mennesker her, fastslår han alvorlig. Det er lett å se at mange tanker kverner rundt i hodet til 47-åringen.

Mye vil ha mer

Det er andre gangen de to er på det prestisjetunge WET i Davos. Fjorårsdebuten ga mersmak. Begge søker intellektuelt påfyll, og ikke bare det som er mest matnyttig i den daglige jobben deres.

Treschow er eneeier av Treschow-Fritzøe, som driver med mye forskjellig; fra stein til eiendomsutvikling, bryggeri og skog. Hun bor i det som hevdes å være Norges største privatbolig, utenom det kongelige slott.

Mens kjæresten hennes står oppført med litt over en milliard kroner i inntekt i 2002, og like under milliarden i formue, hadde Treschow 185 millioner i inntekt og 345 millioner i formue. Tidsskriftet Kapital mener imidlertid at hun er god for tre- fire ganger mer.

- Jeg er opptatt av det store bildet. Konferansen i år dreier seg i hovedsak om å bygge velferd og utjevne forskjeller mellom fattig og rik.

For oss fra Norge dreier det seg om å sikre velferd og vekst i Europa, sier Stein Erik Hagen, og legger til at mange på World Economic Forum er redd for nedgangstider i Europa.

Parmalat-skandalen

Det er fint å være to her på konferansen, synes han. Etter en hel dag med mye prat og foredrag har han behov for å oppsummere og diskutere det som er blitt sagt.

- Da er det godt å ha med seg en, sier Hagen og titter bort på sin kommende brud. Mille-Marie Treschow nikker samtykkende.

- Ja, det er veldig mange interessante tema som blir tatt opp her, og mange interessante folk, fastslår hun. Selv skal hun på såkalt nightcap for kvinnelige ledere. Hagen ser fram til å være med i et nystartet forum for private eiere og investorer.

- Parmalat blir ivrig diskutert her. Ja, kan du skjønne at noe slikt kan skje? Hvor er revisorene? spør Hagen og rister på hodet.

Han synes det er herlig å kunne vandre rundt i forsamlingen i Davos og snakke med folk i øst og vest. Hjemme i Norge vet alle hvem han er. Ikke her. Nyttig og herlig uformelt, flirer han og drar i den løse lyseblå skjortesnippen for å understreke at i år er det slipsforbud når de rike og mektige møtes.

- Og til sommeren blir det bryllup? prøver vi oss og titter bort på kvinnen Hagens liv.

- Å nei, vi holder oss til Davos, bryter Hagen av mildt irettesettende.

- Men...?

Det nyttet ikke.

MØTE MED DE MEKTIGE: Forlovedene Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow er blant de mange nordmenn som deltar på årets «Davos-møte», der et utall rike og mektige, men også inflytelsesrike politikere og andre samfunnstopper deltar.