Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn kan bli skviset ut

Fagbevegelsen frykter at norske arbeidstakere blir erstattet av utlendinger når EU utvides neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen for norsk industri er dramatisk, og vil bli enda mer dramatisk etter at EU utvides neste år, sier forbundssekretær Trond Løvstakken i El & IT Forbundet. Han er i en av bransjene som utsettes for sterk konkurranse fra utlendinger som kan legge inn anbud på opptil halvparten av det norske selskaper kan. Andre bransjer er bygg og anlegg.

Vurderer oppsigelser

- Norske arbeidstakere presses ut av bransje etter bransje, sier Løvstakken.

At situasjonen er dramatisk, bekreftes av industrien. Erling Matland i ABB sa i vår at ABB Offshore Systems vurderer å si opp alle sine elektrikere 1. mai 2004, og erstatte dem med utlendinger.

Sterke krefter i fagbevegelsen jobber for at Norge skal få overgangsordninger som hindrer de nye EU-borgerne i fritt å søke arbeid i Norge, slik de i utgangspunktet har rett til fra neste år.

Men arbeidere hovedsakelig fra Polen og de baltiske land skaper allerede betydelig hodebry. De leies inn til korttidskontrakter og hyres for helt andre lønninger enn det norske arbeidere er vant til og har krav på.

Mye billigere

Noe av den billige arbeidskraften kommer til Norge fra land som allerede er EU-medlemmer. Løvstakken sier at Aker Kværner i Mongstad ga oppdraget til et tysk og et belgisk selskap i vinter etter en meget kontroversiell prosess.

- Arbeiderne som gjorde jobben var hovedsakelig fra det tidligere DDR og tjente 60 kroner timen. Det er klart vi ikke kan konkurrere mot slikt, sier Løvstakken.

Løvstakken sier at utenlandske entreprenørfirmaer tilbyr arbeidere som til sammen koster arbeidsgiver mellom 150 og 180 kroner timen. Prisen for en norsk arbeider er 300 til 350 kroner timen - omtrent det dobbelte.

Men mange av arbeiderne kommer også fra land som ennå ikke er EU-medlemmer, men som blir det til neste år.

Fellesforbundet og El & IT Forbundet arbeider nå for å allmenngjøre tariffavtaler. Det betyr at utenlandske entreprenører må følge den lokale tariffen. For LO har dette den bivirkningen at også uorganiserte arbeidere nyter godt av de tariffavtalene organiserte arbeidere har kjempet fram. Det kan gjøre verdien av å organisere seg mindre. Derfor er dette meget kontroversielt i LO.

Men selv om de utenlandske entreprenørene følger norsk tariff, så blir arbeidskraften mye billigere enn norsk arbeidskraft. De utenlandske entreprenørene betaler da minstelønn, mens tilleggene og bedre skiftordninger for norske arbeidstakere gjør at den utenlandske arbeidskraften blir billigere.

KLAR TIL KAMP: Trond Løvstakken i El & IT Forbundet frykter for norske arbeidsplasser i et utvidet EU.