Nordmenn kan få reise fra Gazastripen i dag

Sju norsk-palestinere blant 400 utenlandske statsborgere som venter på å få slippe ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel skal ha gitt tillatelse til at rundt 400 utenlandske statsborgere på Gazastripen kan forlate området fredag, blant dem skal det være flere nordmenn.

Dette blir bekreftet av en tjenestemann fra det israelske forsvaret torsdag.

- Vi har jobbet lenge med å få brakt nordmennene som er på Gazastripen ut av området, og vi har nå fått signaler om at noen kan reise fredag, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet til NTB.

Ingen garantier

Rikter understreker at ingenting kan garanteres.

- Vi kan ikke forskuttere noe som helst. Vi har fått signaler om at nordmennene skulle få forlate Gazastripen tidligere, men det har ikke skjedd. Vi har jobbet hardt for å få til dette og er spente på morgendagen, sier Rikter.

Peter Lerner i det israelske militæret sier nordmenn er blant de utledningene som får forlate Gaza. I tillegg er det snakk om utlendinger fra USA, Russland og Tyrkia.

- Av erfaring vet vi at alle utlendinger reiser i slike situasjoner, sier han.

Sju nordmenn

Det skal være sju norskpalestinere som sitter innesperret på Gazastripen og som venter på hjelp fra norske myndigheter til å komme seg til Norge.

Blant disse er en familie på fem, der flere av familiemedlemmene allerede har fått tillatelse fra israelske myndigheter til å reise ut, men familien venter med å reise til alle er klarert. Ingen av norskpalestinerne er fastboende i området.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere hvor mange nordmenn som er i området.

Kan bli opptrapping

Å la utenlandske statsborgere reise kan tolkes som ledd i forberedelsene til å trappe opp angrepene på Hamas institusjoner og ledere.

Mange av de utenlandske statsborgerne på Gazastripen er ektefeller eller barn av palestinere bosatt der.


Ansatte ved det norske representasjonskontoret i Al Ram drar til Erez, grensa mellom Israel og Gaza, i morgen.

(NTB/Dagbladet.no)