Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn kan lite om personlig økonomi

Mange norske forbrukere mangler elementære kunnskaper når det gjelder spørsmål om egen økonomi, viser en undersøkelse som Statens institutt for forbruksforskning har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tre av fem vet hva effektiv rente er. Hver fjerde kjenner ikke til at kontantkjøp er den gunstigste betalingsformen og at ulike former for kredittkjøp innebærer et tillegg i prisen.

- Forbrukeren vet at det er ulike typer lån, men forveksler begrepene. Om lag 30 prosent vet hva et serielån er, mens 32 prosent forveksler annuitetslån med serielån, opplyser Tor Steinar Misund som har utarbeidet rapporten «Kunnskap om personlig økonomi» på oppdrag av Barne- og familiedepartementet.

Ni av ti vet hva det betyr å kausjonere for noen.

Eldre flinkest

Kunnskapen øker imidlertid med stigende alder og er høyest i aldersgruppene med bredest erfaringsbakgrunn.

Menn har bedre kunnskapsnivå enn kvinner når det gjelder spørsmål om personlig økonomi. Unntaket er spørsmål knyttet til matutgifter.

Personer med universitets- og høyskoleutdanning vet mest, og de som bor i de store byene har bedre kunnskap om personlig økonomi enn de som bor i tettbygde og spredtbygde strøk, viser undersøkelsen.

(NTB)

Hele Norges coronakart