Nordmenn kastet ut av Israel

Grafikerne fra Oslo skulle til Vestbredden og Gazastripen. - Sikkerhetsrisiko, sa israelske myndigheter og kastet dem ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet beklager at en delegasjon fra Oslo grafiske fagforening onsdag ble avvist på flyplassen i Tel Aviv og satt på fly hjem til Norge. De norske grafikerne er en sikkerhetsrisiko, mener israelske myndigheter.

- Denne begrunnelsen holder ikke vann, og vi ba israelerne revurdere dette. Vi snakker om vanlige norske borgere som skulle videre til de okkuperte områdene på Vestbredden og i Gazastripen. Dette er uheldig, og vi beklager at de ble avvist, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

Han legger til at Israel hadde vært tjent med å slippe inn den norske delegasjonen.

- Vi har sagt klart fra til israelsk UD om hva vi mener i denne saken. Vi forstår ikke hensikten med å avvise den norske delegasjonen. Dette skader bare Israels interesser, sier Klepsvik.

Delegasjonen fikk tirsdag beskjed om at de ikke ville få slippe inn, men valgte likevel å dra til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv dagen etter. Den israelske ambassaden hadde frarådet de norske å reise og beklaget i en pressemelding at «delegasjonen tok saken i sine egne hender». Meldingen ble distribuert til norske medier mens den norske delegasjonen satt på flyet hjem.

Det er bare en knapp måned siden ungdomspolitikerne Gry Larsen og Oddbjørn Nesje i AUF ble nektet å reise inn i Israel. Israelerne hevdet at de to politikerne utgjorde en sikkerhetsrisiko. De to skulle besøke ungdomsorganisasjonen til det israelske arbeiderpartiet, men skulle også besøke palestinske politikere.