Nordmenn kastet ut av klimatoppmøtet

Flere norske demonstranter blant de forviste i Madrid. - Det var totalt uventet, sier en av dem.

KASTET UT: Etter å ha avholdt demonstrasjoner under klimatoppmøtet i Madrid onsdag, ble flere norske ungdommer kastet ut. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere titalls demonstranter og aktivister ble i dag kastet ut av FNs klimatoppmøte i Madrid etter å ha avholdt demonstrasjoner på konferansesenteret.

Blant dem var flere nordmenn, blant annet fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Spire og KFUK-KFUM Global.

Det var høylytte protester fra demonstrantene både inne i selve konferansesenteret og på utsida. Både urfolksaktivister og klimademonstranter deltok.

- Vi har vært ute i kulda, omringet av politiet. Politiet ville ikke ha oss tilbake inn og ville heller ikke la oss forlate området. De fulgte oss til T-banestasjonen og vi måtte bare dra, sier Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet til Dagbladet.

Forvist

Mange titalls er nå forvist fra klimatoppmøtet og er blitt fratatt sine akkrediteringer, melder nyhetsbyrået AFP.

KASTET UT: De norske delegatene ble fjernet fra konferanseområdet onsdag. Foto: Naturvernforbundet
KASTET UT: De norske delegatene ble fjernet fra konferanseområdet onsdag. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

Bilder fra stedet viser blant annet at aktivistene gjennomførte en sitt-ned-aksjon inne i lokalene medet stor pressekorps og vaktstyrker rundt seg.

Demonstrasjonen to dager før avslutningen av klimatoppmøtet, er for å legge press på de vestlige landene, for at de skal gjøre mer for å følge opp Parisavtalen med reell handling.

Dilwyn Fisher sier de fortsatt har akkreditering, men ikke vet om de kommer inn igjen.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

- Det forhandles om nå. Det er alltid en fare med uautoriserte aksjoner, men vi er overrasket over reaksjonene. Det var heftigere enn det vi hadde sett for oss. Det var ikke sånn at vi stormet scenen og gikk inn i plenumsseansen. Det var totalt uventet, sier han.

- Latterlig

Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, sier det er uklart om de norske deltakerne er utestengt for resten av konferansen.

- Dette var en fredelig demonstrasjon, med deltakere fra et bredt utvalg av organisasjoner. At man skal nektes inngang på grunn av dette er latterlig, og undergraver legitimiteten i forhandlingene. Vi forventer at demonstrantene får slippe inn i forhandlingslokalene i morgen, sier Lundberg i en pressemelding.

De hevder flere demonstranter ble møtt med aggresjon fra politiet. under den ikkevoldelige demonstrasjonen. Demonstrasjonen var ikke autorisert i forkant.

- Demonstrantene ble vist ut av konferansesenteret, og etter forhandlinger fikk de beskjed om at de ikke fikk lov til å gå tilbake til forhandlingslokalene, sier Lundberg.

MØTTE VEGGEN: Demonstrantene ble først geleidet ut av lokalet og deretter holdt igjen på parkeringsplassen. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / NTB Scanpix
MØTTE VEGGEN: Demonstrantene ble først geleidet ut av lokalet og deretter holdt igjen på parkeringsplassen. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / NTB Scanpix Vis mer

200 kastet ut

Ifølge AFP mistet hele 200 demonstranter akkrediteringer. De skal først ha blitt forvist fra bygningen og ut på parkeringsplassen, der akkrediteringene ble fjernet.

Ifølge AFP skal demonstrantene ha brukt en chilensk metode som besto i å slå på kasser og gryter, like utenfor rommet der delegater fra hele verden diskuterte framgangen på toppmøtet.

De skal blant annet ha ropt «klimarettferdighet nå» og «skam, skam, skam» under demonstrasjonen. Ifølge nyhetsbyrået skal de ha oppstått dytting mellom sikkerhetsvakter og demonstranter på stedet.

HØYLYTT: Demonstrasjonen skal ha vært høylytt like utenfor selve delegatrommet på klimatoppmøtet i Madrid. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / NTB Scanpix
HØYLYTT: Demonstrasjonen skal ha vært høylytt like utenfor selve delegatrommet på klimatoppmøtet i Madrid. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lite framgang

Greta Thunberg, som i dag ble kåret til «Årets person» av Time Magazine var blant deltakerne på klimatoppmøtet i Madrid i dag. Hun tok selv et oppgjør med verdens ledere i sin tale.

- Jeg har hatt det privilegium å få reise verden rundt. Min erfaring er at mangelen på innsikt er like stor over alt, ikke minst blant dem som vi har valgt til å lede oss, sa Thunberg i en tale på FNs klimatoppmøte i Madrid onsdag.

- Ledere oppfører seg ikke som om det er en nødssituasjon, for da hadde de handlet, sa den svenske jenta, som fyller 17 år om en knapp måned.

Store deler av verdens land har denne og forrige uke vært samlet på klimatoppmøtet i Madrid, hovedsakelig for å følge opp Parisavtalen fra 2015, som har som mål å holde den globale klimaendringen på under to grader celsius.

Ifølge observatører på klimatoppmøtet skal framgangen under årets toppmøte i Madrid ha vært svært liten.

- Forhandlingene har vært så trege og mislykkede. Det er de samme gamle temaene. Verdens land bare ser og venter på hverandre. Vi måtte markere vår frustrasjon nå og er glad for at vi har gjort det. Det er en tydelig beskjed, sier Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer