Nordmenn kastet ut av Marokko

De to journalistene fra Stavanger Aftenblad ble dratt opp av senga og fotfulgt til flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Dagfinn Dommersnes og Fredrik Refvem landet i går kveld i Paris etter den selsomme opplevelsen i Marokko, skriver

Aftenbladet.no

.

De to ble vekket grytidlig om morgenen og var i politiets forvaring helt til de forlot Casablaca i fly i går ettermiddag.

- Jeg ble vekket på hotellrommet i sekstiden. Utenfor stod fire sivilkledde politifolk og forkynte at vi skulle kastes ut av landet øyeblikkelig, sa Dommersnes.

Begrunnelsen

Dommersnes tror at han og kollegaen er uønsket i landet på grunn av sin dekning av konflikten i

Vest-Sahara

. Begrunnelsen for utkastelsen var nemlig at de skal ha brutt marokkansk lov om denne konflikten. Dommersnes gjorde tirsdag en avtale per telefon med en menneskerettighetsaktivist som er opptatt av rettighetene til saharawi-folket i Vest-Sahara. Det kan være dette politiet sikter til, tror han.

Norges ambassadør i landet, Arne Aasheim, tok kontakt med det marokkanske utenriksdepartementet i et forsøkt på å stanse utvisninga, men mislyktes. Han skal ha påpekt at behandlinga av de to norske journalistene var «meget uheldig».

Journalistene hadde visum og dermed tillatelse til å skrive generelle reportasjer fra og om Marokko.

Internasjonal oppmerksomhet

Marokko-episoden preget Stavanger Aftenblad i går. Sjefsredaktør, Tom Hetland, bruke store deler av dagen til å svare på henvendelser fra utenlandske medier.

- Det er svært interessant å merke seg den internasjonale oppsikten dette har vakt. Det forteller om at det er oppmerksomhet både om konflikten i Vest-Sahara og om vilkårene for pressefolk, sa Hetland.

I dag er utkastelsen omtalt i flere utenlandske medier. Den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser har reagert kraftig på utvisningen. I en pressemelding ber de marokkanske myndigheter om å gjøre om på beslutningen og kaller det som har skjedd et alvorlig anslag mot pressefriheten.

Fått blod på tann

De to journalistene er slett ikke satt ut av spill etter episoden i Marokko. Snarere tvert imot.

- Er det noe som virkelig har tenkt meg til å skrive om det som skjer i Marokko og Vest-Sahara så er det dette, sier Dommersnes.