Nordmenn kjøpte 6 prosent av alt svensk kjøtt

Harryhandlet 55 000 tonn i svenske butikkker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn på svenskehandel kjøpte i fjor 6 prosent av alt svensk kjøtt som ble produsert, viser nye tall.

Det svenske Jordbruksverket, som tilsvarer Statens landbruksforvaltning her i landet, har nå lagt fram tallene i en ny rapport. Jordbruksverket har undersøkt salget blant de største butikkene og handelskjedene langs grensa til Norge.

Ifølge rapporten kjøpte nordmenn 30.000 tonn kjøtt som stammer fra svenske dyr i fjor. Ytterligere 25.000 tonn kjøtt som nordmenn tok med seg fra de svenske butikkene til Norge, kommer fra EU-land, skriver Nationen.

Den totale svenske kjøttproduksjonen var på drøye 500.000 tonn i fjor. Jordbruksverket regner dermed at forbrukere fra Norge stakk av med 6 prosent av den svenske kjøttproduksjonen.

Håkan Loxbo i Jordbruksverket sier dette er en betydelig del av svensk kjøttproduksjon, og viktig for svenske bønder. Uten muligheten for salg til harryhandlende nordmenn, måtte det samme kjøttet enten ha blitt solgt i det svenske markedet med påfølgende prispress, eller eksporteres til lave priser.

Jordbruksverket har også regnet ut at norske forbrukeres kjøtthandel i Sverige faktisk tilsvarer mellom 15 og 20 prosent av den norske kjøttproduksjonen. I Norge produseres det om lag 275.000 tonn kjøtt i året, og 55.000 tonn tilsvarer 20 prosent av den norske produksjonen.

(NTB)