- Nordmenn kommer til å dø

Overlege Bjørn Gunnar Iversen tror svineinfluensaen kommer til Norge.

NIVÅ 5 AV 6: WHO hevet i kveld alarmnivået fra 4 til 5 og mener at en verdensomfattende pandemi nærmest er uunngåelig. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
NIVÅ 5 AV 6: WHO hevet i kveld alarmnivået fra 4 til 5 og mener at en verdensomfattende pandemi nærmest er uunngåelig. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verden er nå ett nivå unna toppen av skalaen: pandemifasen, hvor sykdommen bryter ut på samfunnsnivå i flere land, sa WHO under en pressekonferanse i går kveld.

Bjørn Gunnar Iversen, overlege i Folkehelseinstituttet, er ikke overrasket.

Tror nordmenn vil dø
- Det er som forventet. Dette betyr at vi er ett skritt nærmere en verdensomspennende pandemi. Det er bare et tidsspørsmål før det nå vil skje, sier han til Dagbladet.

- Tror du vi svineinfluensaen vil nå opp på nummer seks på pandemiskalaen?

- Ja, det vil skje før eller siden, men det er vanskelig å si når, sier Iversen, som tror influensaen vil nå Norge.

- Det er fortsatt ingen påviste tilfeller i Norge, men jeg tror influensaen vil nå landet.

- Frykter du at nordmenn da kan dø av influensaen?

- Ja, noen nordmenn vil dø, men hvor mange vet vi ikke. Hver eneste vinter dør 1000 nordmenn av vanlig influensa, sier Iversen.

- Svært alvorlig
Nivå fem er et «sterkt signal om at en pandemi er nært forestående», og at forberedelsestida er knapp. WHO sier det bare er et spørsmål om tid før det når siste nivå, og ber alle land om å iverksette alarmberedskap.

- Det er viktig å ta dette svært alvorlig. Vi må være årvåkne. Jeg veit at folk er engstelige, men vi må være rolige og rasjonelle, sa doktor Margaret Chan i WHO på gårsdagens pressekonferanse.

WHO ber alle land om å umiddelbart iverksette pandemiplaner og høyeste beredskap for å skadebegrense situasjonen.

- En influensapandemi må tas alvorlig. Vi vet av erfaring at viruset er notorisk kjent for raske mutasjoner og uberegnelig oppførsel. Vi har ikke alle svar nå, men vi vil få dem, sa Chan under pressekonferansen.

Umulig å stoppe
- Å stoppe det er ikke mulig. Men det betyr ikke at individer ikke kan gjøre ting for å beskytte seg selv. Vi er inne i en æra av skadebegrensning, sier WHO, og understreker viktigheten av årvåkenhet, informasjonsdeling og personlig hygiene.

Organisasjonen sier at det så tidlig er umulig å dra konklusjoner om hvor alvorlig viruset vil ramme. Utenfor Mexico har de fleste tilfellene vært milde, men i landet - som er episenteret for smitten - har en rekke personer dødd.

- Det er muligheter for at det kliniske spekteret vil gå fra mild til alvorlig sykdom. Vi må overvåke for å få svar, sa Keiji Fukuda, fungerende visedirektør for WHO, på pressekonferansen.

Tusener kan dø
Norske helsemyndighetenes pandemiplan skisserer følgende som mest sannsynlig scenario, dersom en pandemi rammer Norge.

«30 % av hele befolkningen blir smittet i løpet av et halvt år, og 15 % av befolkningen blir syke og sengeliggende (...) omkring 700 000 blir syke i løpet av perioden, og vi kan forvente 700-3000 ekstra dødsfall i forhold til en normal vintersesong.»

I verste fall kan 1,2 millioner nordmenn bli smittet og opptil 13 000 dø, ifølge det såkalte worst-case-scenarioet.

- NORDMENN VIL DØ: Hver vinter dør rundt 1000 nordmenn av influensa. Svineinfluensaen vil kreve sine norske ofre, tror overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
- NORDMENN VIL DØ: Hver vinter dør rundt 1000 nordmenn av influensa. Svineinfluensaen vil kreve sine norske ofre, tror overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer