Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn kriger i Irak

Unge nordmenn har ifølge vestlige etterretningskilder sluttet seg til gruppene som kjemper mot amerikanerne i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det samme gjelder unge fra en rekke andre europeiske land, sa forleden den tyske EU-koordinatoren for terrorisme, Geert de Vries til avisa Le Monde.

De Vries sier at flere hundre unge fra Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Storbritannia, Nederland og Norge har sluttet seg til den irakiske motstandsbevegelsen.

Etter deltakelse i kamper i Irak kan de delta i terrorhandlinger andre steder, hevder de Vries. Mange drar tilbake fra Irak.

Det dreier seg mest om islamske fundamentalister politiet ikke har oversikt over, trass i hundrevis av arrestasjoner i Europa.

Et kjent fenomen

-  Jeg har ingen spesielle opplysninger om nordmenn, men fenomenet er kjent. Det behøver ikke være mange. Fem stykker er nok til å starte en terrorbølge, sier en fransk politikilde til Dagbladet. Han mener de Vries må ha fått opplysningene fra de forskjellige landenes etterretningstjenester.

Ifølge de Vries er et titall terroraksjoner unngått i Europa siden 2001. Den siste i Tyskland 3. desember, der tre al-Qaida-medlemmer planla attentat mot Iraks statsminister Iyad Allawi på besøk i Berlin.

Spesialister hevder at Europa er bin Ladens nye favorittmål.

Filmskaper Theo van Gogh ble drept i Amsterdam av en marokkansk islamist, Mohammed Bouyeri. Han er innlagt på sykehus og sier ikke et ord. Nederlandsk politi har kartlagt et helt nettverk etter drapet. Det kalles Hofstadt-gruppa, og har forgreninger i hele Europa og direkte forbindelser til massakren i Madrid. Et av medlemmene, Abdeladim Akoudad, ble fengslet i november i Spania. Han kan knyttes direkte til Abu Moussad al-Zarkawi, verdens mest ettersøkte terrorist etter bin Laden, som regnes å stå bak de verste terroraksjonene og halshoggingene av gisler i Irak.

Fundamentalister

Hofstadt-gruppa, som Bouyeri er medlem av, planla også en terroraksjon under fotball-EM i Portugal, der blant andre EU-kommisjonens president José Manuel Barroso skulle likvideres.

Et annet arrestert medlem planla terroraksjoner mot parlamentet i Haag, flyplassen i Amsterdam og den kjernefysiske sentralen Borssele.

Europeisk politi overvåker slike personer, men kommer ofte til kort. Bouyeri ble overvåket, og etterretningstjenesten har kartlagt om lag 300 islamske fundamentalister.

Spansk politi hadde flere av dem som bak terroraksjonene i Madrid i kikkerten, men grep ikke inn før det var for seint. Hofstadt-gruppa ser ut til å ha hovedsete i Nederland, og er ikke knyttet til London som andre europeiske terrorgrupper har vært. Aksen er først og fremst Nederland- Spania, via Marokko og terroraksjonen i Casablanca i mai 2003.

NORDMENN KJEMPER: Unge islamske fundamentalister fra blant annet Norge har sluttet seg irakiske grupper som kriger mot amerikanerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media