Nordmenn kritiseres for oljeleting utenfor okkuperte Vest-Sahara

Støttekomiteen for Vest-Sahara mener SeaBirds seismikk-undersøkelser undergraver FNs fredsprosess.

OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara i gang med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Exploration som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Exploration
OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara i gang med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Exploration som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Exploration Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, er opprørt. Nylig oppdaget han at skipet «Harrier Explorer», eid av selskapet SeaBird Exploration som er notert på Oslo Børs, driver seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara.

- Dette er fullstendig i strid med folkeretten. Her spiller SeaBird en avgjørende rolle i å legge til rette for ulovlig oljeproduksjon i de områdene som Marokko så brutalt har okkupert, sier Hagen til Dagbladet.

FN har fattet resolusjoner om at okkupasjonen må opphøre, og FN-jurister har tidligere gått hardt ut mot oljeleting i Vest-Sahara.

Mangemillion-kontrakt Da et annet norsk selskap, TGS-Nopec, i 2002 inngikk seismikk-kontrakter utenfor Vest-Sahara, førte det til at en rekke aksjonærer, blant annet kommuner, gikk ut og sa at de ville selge seg ut av selskapet.

TGS-Nopec besluttet senere å ikke inngå flere kontrakter i det omstridte området. Det samme besluttet Fugro-Geoteam i 2010, etter at selskapet hadde fått skarp kritikk for sitt engasjement utenfor Vest-Sahara.

I mars i år sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at «UDs klare råd er at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara. Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av dette området.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer