Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn kritiseres for oljeleting utenfor okkuperte Vest-Sahara

Støttekomiteen for Vest-Sahara mener SeaBirds seismikk-undersøkelser undergraver FNs fredsprosess.

OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara i gang med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Exploration som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Exploration
OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara i gang med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Exploration som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Exploration Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, er opprørt. Nylig oppdaget han at skipet «Harrier Explorer», eid av selskapet SeaBird Exploration som er notert på Oslo Børs, driver seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara.

- Dette er fullstendig i strid med folkeretten. Her spiller SeaBird en avgjørende rolle i å legge til rette for ulovlig oljeproduksjon i de områdene som Marokko så brutalt har okkupert, sier Hagen til Dagbladet.

FN har fattet resolusjoner om at okkupasjonen må opphøre, og FN-jurister har tidligere gått hardt ut mot oljeleting i Vest-Sahara.

Mangemillion-kontrakt Da et annet norsk selskap, TGS-Nopec, i 2002 inngikk seismikk-kontrakter utenfor Vest-Sahara, førte det til at en rekke aksjonærer, blant annet kommuner, gikk ut og sa at de ville selge seg ut av selskapet.

TGS-Nopec besluttet senere å ikke inngå flere kontrakter i det omstridte området. Det samme besluttet Fugro-Geoteam i 2010, etter at selskapet hadde fått skarp kritikk for sitt engasjement utenfor Vest-Sahara.

I mars i år sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at «UDs klare råd er at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara. Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av dette området.»

Men nå ser SeaBird ut til å være i full gang utenfor Vest-Sahara. 17. november i år sendte selskapet ut en børsmelding om at selskapet skal gjøre en seismisk undersøkelse av minimum 2000 kilometer, til en verdi av omtrent to millioner amerikanske dollar.

Avventer I børsmeldingen står det at undersøkelsen skal gjøres i Vest-Afrika, mens Vest-Sahara ikke nevnes.

STYRELEDER: Tidligere Orkla- og Storebrand-sjef Åge Korsvold er styreleder i SeaBird, som nå får skarp kritikk for virksomhet utenfor Vest-Sahara. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STYRELEDER: Tidligere Orkla- og Storebrand-sjef Åge Korsvold er styreleder i SeaBird, som nå får skarp kritikk for virksomhet utenfor Vest-Sahara. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Her har de bevisst unngått å skrive navnet på landet, fordi det er et omstridt område, sier Erik Hagen.

Dagbladet har hittil ikke fått noen kommentar fra SeaBirds administrerende direktør Dag Reynolds, som sier at han avventer respons på saken fra Utenriksdepartementet.

Dagbladet har foreløpig ikke fått noen kommentar fra Utenriksdepartementet om hva som i dag er Norges holdning til seismikk-undersøkelser utenfor Vest-Sahara.

FNs undergeneralsekretær for juridiske spørsmål fra 1994 til 2004, Hans Corell, skriver i en epost til Dagbladet at det er i strid med folkeretten å drive seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara, og viser til et brev han skrev til FNs sikkerhetsråd i 2002.

På spørsmål om hvor Dagbladet kan finne FNs siste uttalelse om dette, skriver han at FN ikke har tatt «direkte beslutninger i spørsmålet. Etter min mening burde sikkerhetsrådet opptre mer resolutt her.»

- Undergraver fredsprosess Erik Hagen ble oppmerksom på at «Harrier Explorer» er i sving utenfor Vest-Sahara ved hjelp av nett-tjenesten MarineTraffic, som registrerer skipsbevegelser verden over.

- Vi følger med på fartøyer som er inne i de okkuperte områdene hver dag, forteller Hagen. Han mener virksomheten til «Harrier Explorer» har store skadevirkninger.

NETT-TJENESTE: Støttekomiteen for Vest-Sahara ble oppmerksom på at «Harrier Explorer» er i sving utenfor Vest-Sahara ved hjelp av nett-tjenesten MarineTraffic, som registrerer skipsbevegelser verden over.
NETT-TJENESTE: Støttekomiteen for Vest-Sahara ble oppmerksom på at «Harrier Explorer» er i sving utenfor Vest-Sahara ved hjelp av nett-tjenesten MarineTraffic, som registrerer skipsbevegelser verden over. Vis mer

- Dette undergraver så til de grader FNs fredsprosess i Vest-Sahara. Marokko vil ikke være interessert i noen fredssamtaler så lenge de er på sporet av olje, sier Erik Hagen.

Vest-Sahara var en spansk koloni, under navnet Spansk Sahara, fra 1884 til spanjolene trakk seg ut i 1975. Landområdet ble okkupert av Mauritania, som trakk seg ut i 1979, og Marokko, som i dag okkuperer størstedelen av landet. Frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte selvstendighet i 1976, men kontroller i dag bare en mindre del av området.

- UNDERGRAVER: - Dette undergraver så til de grader FNs fredsprosess i Vest-Sahara. Marokko vil ikke være interessert i noen fredssamtaler så lenge de er på sporet av olje, sier Erik Hagen.
- UNDERGRAVER: - Dette undergraver så til de grader FNs fredsprosess i Vest-Sahara. Marokko vil ikke være interessert i noen fredssamtaler så lenge de er på sporet av olje, sier Erik Hagen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling