Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn lager forbryterguide

Nybegynnerguide for innbruddstyver, hvordan snyte forsikringsselskaper og hvordan svindle til seg penger. Det er hovedinnholdet i det norske Internettmagasinet «Radikal».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem norske ungdommer har lagt ut en stor forbryterguide på Internett. Ved å gå inn på ungdommenes hjemmeside får du detaljerte oppskrifter på hvordan du kan svindle telefonkiosker, spilleautomater og visa-terminaler for penger og varer.

Ved å lese artikkelen «Ekstra Feriepenger!», får du tips og råd om hvordan du kan fabrikere innbrudd hjemme hos deg sjøl, og dermed lure forsikringsselskapene for penger. Du får greie på hvor du kan bestille narko på nettet, og hvordan hacke deg inn på andre maskiner.

Ikke oppfordring

Det er også lagt ut en nybegynnerguide for innbruddstyver, med tips om hva slags utstyr du bør bruke. Sidene blir oppdatert hver dag med nye tips og råd. Det er også en diskusjonsgruppe der, hvor alle kan legge inn tips eller spørsmål om kriminalitet.

Internettbladet har fire skribenter og en redaktør.

- Vi står nok ansvarlige for det vi publiserer, men dette egentlig ikke en oppfordring til kriminalitet. Flere av oss er nysgjerrige og idealister, sier en skribent som kaller seg KGB^X. Han forteller at de er en gjeng ungdommer rundt 20 år, som kommer fra hele Norge.

- Bryter det ikke med dataidealismen å fortelle hvor man kan kjøpe narkotika?

- Jeg ville ha bort artikkelen om narkohandelen. Jeg synes ikke det er ønskelig å ha den der, slik den er nå. En diskusjon om legalisering ville vært mer interessant.

På kanten

- Det vi publiserer er nok på kanten av loven, og politiet følger helt sikkert med. De har kommet opp på et litt høyere nivå på datakriminalitet i det siste. Men det er faktisk mulig å se på det vi gjør som positivt. Ved at vi påpeker mangler i sikkerhetsrutiner, blir andre flinkere til å gardere seg mot misbruk, sier han.

Førstestatsadvokat Erik Førde sier at det høres ut som hjemmesida oppfordrer til kriminalitet.

- Jeg har ikke sett sida, så det blir litt vanskelig å kommentere dette. Men hvis det du sier stemmer, kan dette være ulovlig. Spørsmålet er om de oppfordrer til straffbare handlinger. Hvis de framstiller det som «noe du bør gjøre», er det ulovlig, sier han.