Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn låner stadig mer

Og derfor kan det komme nye rentesjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges Banks betydelige renteheving de siste årene ser ikke ut til å dempe låneiveren hos nordmenn flest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Veksten i den innenlandske bruttogjelden siste 12 måneder, var på 14,2 prosent ved utgangen av februar, noe den også var ved utgangen av januar. Og det er husholdningenes gjeld som vokser og drar gjeldsveksten opp, mens bedriftenes lånevekst avtar.

Norske husholdninger hadde ved utgangen av februar 1.761 milliarder kroner i lån i norske banker, og en tolvmåneders vekst på 11,4 prosent - noe som er 0,2 prosentpoeng opp fra både januar og desember.

Kan gi renteoppgang

At veksten i husholdningenes bruttogjeld øker, kan gi Norges Bank grunn til å øke rentene mer enn planlagt - til tross for at sentralbanken har signalisert at toppen snart er nådd.

- Det er ingen tvil om at én av grunnene til at Norges Bank hever rentene er for å dempe låneveksten og senke temperaturen i norsk økonomi, sier forbrukerøkonom i Sparebank1-gruppen, Magne Gundersen, til Dagbladet.no.

Gundersen tror ikke sentralbanken vil heve rentene basert på en måneds oppgang i låneveksten. Men avtar ikke veksten kan det komme reaksjoner.

- At låneveksten ikke avtar kan tyde på at rentehevingene hittil ikke helt har hatt den effekten de skulle. Hvis veksten vedvarer kan det føre til at Norges Bank vil komme med ytterligere rentehevinger, påpeker han.

image: Nordmenn låner stadig mer

Gundersen forteller at målinger Sparebank1 har gjort tyder på at folk er flinke til å tilpasse seg økte renter, gjerne ved å knipe inn på andre ting. Men han råder lånekundene til å ta høyde for at rentene kan bli enda høyere.

KAN GI RENTESJOKK: Veksten i husholdningenes bruttogjeld øker. Det kan få Norges Bank til å øke rentene mer enn planlagt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
KAN GI RENTESJOKK: Veksten i husholdningenes bruttogjeld øker. Det kan få Norges Bank til å øke rentene mer enn planlagt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media