Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn låner til pipa i euro for å kjøpe bolig i Spania

Banksjef forteller om betydelig økt etterspørsel etter 100 prosents belåning. 99 prosent av kundene låner i euro og gambler på sterkere krone.

SPANIA: Det er minst like populært å kjøpe bolig i Spania som tidligere, selv om euroen har gjort boligene over 20 prosent dyrere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPANIA: Det er minst like populært å kjøpe bolig i Spania som tidligere, selv om euroen har gjort boligene over 20 prosent dyrere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nordmenns interesse for å kjøpe bolig i Frankrike og Spania er ikke blitt mindre selv om eurokursen har gått fra 8,20 kroner i oktober i fjor til 9,20 i dag, og en bolig til 1 million euro koster 1 million kroner mer enn i fjor.

- Selv med svakere krone i 2015, har vi flere interessenter fra våre hjemmekontorer enn i 2014, sier Bjørn Torsteinsrud ved Handelsbankens kontor i Nice til Finansavisen i dag.

Men ikke alle banker kan bistå med finansiering av bolig i utlandet.  

- Nordea gir normalt ikke lån med sikkerhet i bolig utenfor Norden. Vanligvis finansieres boligkjøp i utlandet ved opplåning på egen bolig, skriver seniorkommunikasjonsrådgiver i Nordea, Synne Ekrem, i en epost til avisen.  

- Hos oss er dette ikke et produkt vi markedsfører, og omfanget er derfor meget, meget begrenset sett i forhold til helheten i vår portefølje, sier kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen i Danske Bank.  

DNB som i fjor I DNB er det høy aktivitet og DNB Luxembourg har lånt ut rundt 1 milliard norske kroner til nordmenn som har kjøpt fritidsbolig i Spania og Frankrike hittil i år - det samme som i fjor, forteller adm. direktør i DNB Luxembourg Håkon Hansen til Finansavisen.  

DNB tilbyr normalt 70 prosent belåning, men Hansen forteller at banken har opplevd en betydelig økt etterspørsel etter 100 prosents finansiering grunnet den svake kronen. 99 prosent av kundene ber om eurolån.  

- Jeg anslår at antallet som ber om 100 prosents belåning i euro er cirka 10 prosent. Det gjør vi gjerne, men da krever vi at kunden skal ha en kontantbeholdning tilsvarende 30 prosent av boligens verdi.  

Og siden boligen er priset i euro ønsker DNB at lånet skal være i euro da dette samlet sett gir den laveste valutaeksponeringen. Og hvis krona styrker seg kan det bli en hyggelig valutagevinst.

Han tror også at den grunnleggende årsaken til det fortsatt er en stor interesse for å kjøpe utenlands, er at mange er regner med at krona skal styrke seg igjen.  

Valutarisiko For de som kjøper og låner i euro nå kan det slå heldig ut, hvis krona styrker seg, men de som kjøpte og lånte i euro da den var langt nede på 7-tallet har fått seg en overraskelse.  

Hansen forteller til Finansavisen at det har vært overraskende stille fra de det gjelder og at valutastyrkingen delvis er blitt kompensert ved at rentene i perioden har falt, slik at de månedlige belastningene ikke er blitt særlig annerledes.  

De som lånte 1 million euro til 7,5 kroner, tilvarende 7,5 millioner kroner, har nå imidlertid et lån på tilsvarende 9,2 millioner kroner. Da må man håpe på at boligen i hvert fall ikke har falt i verdi den dagen den skal selges.

I slike tilfeller kan det bli aktuelt å kreve at låntaker går inn med mer sikkerhet eller nedbetaler ekstra på lånet.

- Har dere krevd ekstra nedbetaling på lån?

- Nei, men det er en håndfull vi er dialog med. Det er personer som har finansiert seg i sveitserfranc, sier Hansen til Finansavisen.

Flere bolignyheter - Vil bidra til svakere boligpriser og utløse en hardere nedtur
Slukker brannfakler om boligskatt - men meningsløs avgift får stå
Leide ut 3-roms på Sørenga for hele 25.000 i måneden - på første visning

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!