Nordmenn lettere skadet

GØTEBORG (Dagbladet.no): Demonstrasjonen mot EU-toppmøtet i Göteborg utviklet seg straks til rene gatekamper mellom politiet og demonstranter. Nordmannen Knut Jensen måtte behandles på legevakten med kuttskader i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vet ikke hva som hendte. Plutselig ble jeg truffet av noe i hodet, og jeg begynte å blø, sier han til Dagbladet.no.

Knut Jensen har kommet sammen med rundt 20 andre demonstranter fra fagforeninger knyttet til Dagbladet.

Alle disse stod helt framme ved politisperringene. Tre av dem ble skadet da politiet forsøkte å bryte opp demonstrasjonen.

Kollega Peder Kvello stod like ved Jensen, og pådro seg småskader da politiet slo på demonstrantene med betong.

– Jeg holdt meg til hodet i smerte. Da så jeg at Knut Jensen hadde hendene fulle av blod. Jeg trodde at han hadde blitt bitt av politiets rasende schæferhunder, sier han.

Ville forstyrre toppmøtet

Demonstrasjonen i morges startet med et protestmøte på Göta-platsen, arrangert av den ikkevoldelige Göteborgaktionen 2001. Etter møtet gikk flertallet av de oppmøte i en antikapitalistisk marsj. Demonstrantene ville forsøke å trenge seg inn på toppmøtet.

Demonstrantene ble stoppet av oppstilte politifolk flere kvartaler unna messeområdet. Stemningen ble fort aggressiv. Etter tjue minutter grep politiet inn da flere hundre mennesker begynte å gå mot politiet i et forsøk på å komme gjennom sperringene.

– Det var guffent da politiet satte inn hunder og hester mot oss. Politiet fortsatte å slå mot demonstrantene selv når vi trakk oss tilbake, forteller Kvello.

Politiet klarte etter hvert å splitte demonstrantene i flere grupper. De fleste av demonstrantene trakk seg vekk fra området, men en kjerne på 2-300 aktivister fortsatte å kjempe mot politiet. Aktivistene kastet brostein og andre gjenstander mot politiet.

I løpet av noen timer ble store deler av Kungsports avenyn rasert av aktivister: Vinduer ble knust, politibiler ble ramponert og aktivistene satte fyr på møblementet til de utallige uterestaurantene langs avenyen. Store politistyrker sperrer fortsatt av deler av sentrum.

Kritiserer politiet

Stemningen mellom politiet og demonstrantene blir dårligere og dårligere. Flere har kritisert politiet for å ikke kommunisere med organisasjonene, og gjennomføre flere drastiske tiltak som reduserer demonstrantene muligheter til å vise sin motstand. I går ble flere hundre demonstranter sperret inne på Hvitfeldtska gymnasiet da politiet satte opp kontainersperringer rundt hele skoleområdet.

Fem politifolk og en rekke demonstranter ble skadet i sammenstøt i løpet av kvelden utenfor skolen.

Demonstrantene fra Oslo er skuffet over politiet i Göteborg.

– Vi har vært både i Amsterdam og Praha, men ikke opplevd at politiet har tatt seg så mye til rette som her i Göteborg, sier Knut Jensen.

Minst fire politifolk og et ukjent antall demonstranter har blitt skadet i opptøyene på formiddagen. Også senere i dag skal det være demonstrasjoner mot toppmøtet.

BLØDENDE: </B>Knut Jensen (med ryggen til) og kollega Peder Kvello (til venstre med kamera) ble begge lettere skadet da politiet aksjonerte med flere tusen demonstranter i nærheten av konferansesenteret i Göteborg. Bildet er tatt like etter at politiet gikk til aksjon.