Nordmenn lever usunt

Vi er ikke så sunne som vi liker å tro. i følge en ny undersøkelse fra Universitetet i Oslo lever bare én av fire nordmenn sunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv med et vidt sunnhetsbegrep, er det få av oss som lever opp til betegnelsen. I undersøkelsen fra helseøkonomisk forskningsprogram (HERO) ved UiO blir man regnet som sunn dersom man mosjonerer én gang i uken, spiser minst to frukter eller grønnsaker hver dag og er ikke-røyker.

Tenker ikke på framtiden

Bare én av fire oppfyller disse kriteriene, og kan kalle seg sunn. Hver tiende nordmann oppfyller ingen av kriteriene. Likevel mener 78 prosent av de spurte at de har god eller veldig god helse, skriver Dagsavisen.

- Jeg er veldig overrasket over hvor lite opptatt folk er av framtidig helse. Det man bryr seg mest om er å ha det bra her og nå, sier forsker Hilde Luraas ved HERO.

Trener for moro skyld

Det synes altså å stå dårlig til med bevisstheten om at en sunn livsstil kan sikre en god framtidig helse. Og selv de som trener mye, sier de gjør det mest for moro skyld, mens de som spiser mye frukt og grønnsaker, gjør det fordi de synes det er godt.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med et representativt utvalg av den norske befolkning bestående av 1.341 personer mellom 16 og 79 år.

NTB