- Nordmenn liker ikke høyrepolitikk

Målet er flertallsregjering. Men dersom Ap, SV og Sp ikke blir enige om en ansvarlig økonomisk politikk eller EU-saken, vil Ap danne regjering alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ap-leder Jens Stoltenberg i en kommentar til MMI-målingen som viser at Ap, SV og Sp har flertall på Stortinget.

- Dersom valget gir et slikt flertall, vil jeg invitere de andre partiene til samtaler. Målet er flertallsregjering, men bare dersom vi blir enige om et regjeringsgrunnlag vi kan ta ansvar for. Blir vi ikke enige med de andre, danner Ap regjering alene. Men vi skal ta ansvar for at det blir ny regjering etter valget, enten det blir flertallsregjering eller ren Ap-regjering, sier Stoltenberg.

Ny regjering

Ap-lederen får med seg en gladnyhet inn i pinsehelga:

På MMIs mai-måling går Ap fram 3,7 prosentpoeng og får 29,4 prosent. Til sammen ville Ap, SV og Sp fått flertall på Stortinget dersom målingen var valg. Høyre får 17,9 prosent.

- Jeg er selvsagt glad for framgangen for Ap og for at flere målinger nå viser flertall for en ny regjering. Jeg tror Ap's framgang henger sammen med at vi har vært veldig klare i kampen mot arbeidsledighet og for verdiskaping, og at vi har sagt klart nei til regjeringens usosiale skattepolitikk. Nordmenn liker ikke høyrepolitikk, de er for fellesskapsløsninger, sier Stoltenberg, og legger til:

- Dessuten tror jeg Høyre taper på utskjellingen av oss. De brukte sitt landsmøte til å skjelle ut Ap istedenfor å snakke om sin egen politikk, det tror jeg folk reagerer på.

Streikehjelp

- Har streikevåren hjulpet Ap?

- Ikke streikene i seg selv, men de har bidratt til å få fram politiske motsetninger. Ap har vært klare på at vi slåss for arbeidstakernes rettigheter, for arbeidsmiljø og stillingsvern, og mot kutt i fagforeningsfradraget. Slik sett har streikene bidratt til å få fram vår politikk, sier Stoltenberg.

EU-saken kan blokkere

Dagbladet avslørte i forrige uke en «bakkanal» av forskere og politikere fra Ap, SV og Sp som jobber for å samkjøre de tre partienes utenrikspolitikk. Tidligere SV-leder, nå fredsmekler Erik Solheim, er en av de sentrale medlemmene i nettverket.

- Er utenrikspolitikken den vanskeligste å bli enige om?

- Jeg tror vi vil finne løsninger der som på andre saker, men jeg vil ikke starte regjeringsforhandlinger i avisene på basis av meningsmålinger. Det jeg kan si er at vi må ha en ansvarlig økonomisk politikk og en ansvarlig utenriks- og sikkerhetspolitikk. Problemet er at SV og Sp har stilt ultimatum om at EU-saken må legges bort. Vi kan ikke legge EU-saken til side. Hvis Ap mener tida er inne for å søke medlemskap, vil EU-saken blokkere for flertallsregjering. Men det er langt fram, og vi får krysse bruene når vi kommer dit, sier Stoltenberg.

Målingen er utført for Dagbladet 25. - 27. mai ved telefonintervju med 927 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.