Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn må slukke russisk brann

Russerne klarer ikke slukke kullbrann i Barentsburg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sysselmannen på Svalbard har pålagt russerne i Barentsburg å slukke en langvarig brann i et åpent kullager. Det har russerne verken penger, folk eller utstyr til å makte. Nå trør selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani til for å få bukt med ilden.


- Vi sender over bulldosere, annet utstyr og folk for å få slukket denne brannen. Vi har alle et ansvar for å ta vare på miljøet på Svalbard, sier administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske til Dagbladet.no.

Hermansen regner med at de vil bruke et par uker eller mer på jobben i nabobyen. Det er ikke vei til Barentsburg, og det tunge utstyret må ta seg forsiktig fram over tundraen.


I utkanten av den russiske gruvebyen har det brent i lengre tid i en steintipp med 20 prosent kull. Hermansen antar at det kan brenne i minst et halvt år til hvis ingen hadde gjort noe for å få den slukket. Brannen er sjølantent, kull kan ta fyr når trykket blir stort nok.

Både miljøhensyn og risikoen for at befolkningen skal puste inn farlige gasser er årsaken til at sysselmannen krever at brannen må slukkes. Avisa Svalbardposten brakte nyheten om at russerne ikke klarer oppgaven alene, og at Store Norske må gjøre jobben.

Forskjellige samfunn

Normalt er det svært liten kontakt mellom den norske befolkningen i Longyearbyen og den russiske i Barentsburg. Mens Longyearbyen er et moderne samfunn med alle fasiliteter, er Barentsburg en nokså forkommen gruveby der innbyggerne har harde arbeidsvilkår og dårlige lønninger. Norske fastboende i Longyearbyen har i flere år sendt forsyninger med mat og klær til sine russiske naboer.

Administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske er ikke sikker på om russerne kan gjøre opp regningen for den norske bistanden til brannslukkingen.

BARENTSBURG-BRANN:  Russerne må få norsk hjelp for å slukke den langvarige brannen i et kullager like ved Barentsburg. Foto: Svalbardposten
BARENTSBURG-BRANN: Russerne må få norsk hjelp for å slukke den langvarige brannen i et kullager like ved Barentsburg. Foto: Svalbardposten Vis mer

- Den diskusjonen får vi komme tilbake til. Vi kan ikke nøle i denne situasjonen. Vi må også ta hensyn til vårt eget renommé. Gruvedriften på Svalbard skjer i en sårbar natur, påpeker Hermansen.

Bare det å få bulldoserne over til Barentsburg er en krevende oppgave. Det har vært mildt på Svalbard i vinter, myrene er ikke bunnfrosset, og en liten feilmanøver kan føre til at tunge maskiner kjører seg helt fast.

Brannene skal slukkes ved at bulldoserne sprer det brennende kullet ut over terrenget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!