Nordmenn mangler matkultur

Nordmenn er mer opptatt av at maten er billig enn hva den inneholder. - Vi bruker pengene på ny bil og kjøper tilbudspølser på Rema for å spare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matkontrollen skjerpes

Mat er noe vi stapper i oss for å overleve, vi har ingen matkultur slik som franskmenn og kinesere, sier kjøkkensjef Johs. Kørner.

Til tross for at de fleste av oss får stadig flere penger mellom hendene, saumfarer vi fortsatt matbutikkene etter de billigste tilbudene. Pizza og pølse topper folkemenyen. Forklaringen er at nordmenn er mer prisbevisste enn kvalitetsbevisste, mener kjøkkensjef Johs. Kørner i restaurant Arcimboldo i Oslo.

Norge er det landet i verden med færrest slakte- og ostebutikker og flest billigkjeder i forhold til befolkningen.

Han er forundret over at det er tilbudspølser og farseprodukter som står først på lista over nordmenns middagsønsker.

- Det er ikke alltid greit å vite hva disse produktene inneholder. De tilsettes jo både soya, melkepulver og fett. Det er også disse produktene det oftest blir problemer med, sier han.

Men han tror innstillingen er i ferd med å snu. Økt reising og bedre råd har gradvis fått nordmenn til å innse at mat er noe mer enn proteiner og karbohydrater. Bedre ferskvareutvalg i de store butikkjedene er et uttrykk for det.

- Folk er begynt å bli mer bevisst matvanene sine. De er mer opptatt av sammenhengen mellom det de spiser og helsa si, sier Kørner.