Nordmenn med på aksjon

Norske myndigheter var til stede på flyplassen da mulla Krekar ble pågrepet i Amsterdam forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen var godt planlagt, tror hans advokater. Da Krekar for første gang møtte sine nederlandske og norske advokater i Nieuw Vosseveld-fengselet mandag ettermiddag, opplyste han at norske myndigheter var på flyplassen i forbindelse med anholdelsen.

- Han sier det var to norske tjenestemenn involvert i pågripelsen, i tillegg til nederlandske tjenestemenn, sier hans nederlandske advokat Victor Koppe.

Hans norske advokat Brynjar Meling, som også deltok i samtalene med Krekar mandag, synes opplysningene er svært interessante.

- Utenriksdepartementet (UD) kjenner ikke til at det var en godt planlagt pågripelse, sier UDs pressetalsmann, Karsten Klepsvik til NTB.

- Justisdepartementet har ingen kommentar til dette i dag, sier informasjonssjef Kathrine Kjelland til NTB.

Advokat Meling vil be norske myndigheter om en redegjørelse for hvordan Norge har vært involvert.

- Jeg vil i dag fakse et brev til Justisdepartementet, Kommunaldepartementet og Utlendingsdirektoratet (UDI) med spørsmål om hvordan Norge var involvert under pågripelsen, sier advokat Meling.

Han mener at opplysningene fra Krekar tyder på at arrestasjonen var en vel planlagt operasjon med internasjonalt etterretningssamarbeid, og ingen tilfeldighet i passkontrollen, som tidligere antydet. Krekars norske advokatkontor har tidligere skrevet til UD for å få vite hva Norge vil gjøre for å få innsyn i utleveringsbegjæringen fra Jordan. Svaret kom i dag.

- Av svaret går det fram at norske myndigheter ikke vil foreta seg noe som helst, sier advokat Brynjar Meling.

- Det er svært skuffende, i betraktning av at det dreier seg om en person med oppholdstillatelse i Norge og med kone og barn her, sier Meling til NTB

Krekar opplyste advokatene om at han hadde sittet fem dager i arrest i Iran før han ble sendt ut av landet med fly til Nederland. Også i Iran hadde han kontakt med norske myndigheter, fortalte Krekar advokat Meling.

En spekulasjon er at de norske polititjenestemennene ventet på Krekar på Schipol, med den hensikt å bringe ham hjem til Norge. Men da Jordans utleveringsbegjæring kom på bordet, valgte norske myndigheter å overlate ham til Nederland.

- Krekar mener seg utsatt for et komplott. Han stiller seg svært undrende til det forhåndsvarslet han har fått fra norske myndigheter om utvisning. Han mener det foreligger klare feil og misforståelser, sier Meling.

Han opplever anklagene fra Jordan om narkotikasmugling som «totalt meningsløse og krenkende». De nederlandske advokatene tror imidlertid ikke at han blir utlevert til Jordan, fordi det vil bryte med all nederlandsk rettstradisjon.

Mulla Krekar har bestemt seg for å klage på det norske varselet om utvisning, opplyste advokat Meling etter at Krekar møtte sine advokater i spesialfengslet utenfor Amsterdam. Krekar vil ifølge Meling samtykke i varetekt dersom han får komme tilbake til Norge. Meling sier at det vil bli sendt en skriftlig klage til norske myndigheter med det første. Utenfor fengslet ventet hans hustru og bror på å høre nytt om den arresterte kurderen.

Senest torsdag vil Krekar bli fremstilt for en rettslig høring i Nederland. Da går den lovfestede fristen ut for hvor lenge politiet kan holde på mullaen uten at saken prøves rettslig for en dommer.

Det er mest sannsynlig at den rettslige høringen vil foregå inne i spesialfengslet Nieuw Vosseveld, ni mil sør for Amsterdam, der Krekar sitter på en spesialcelle. Høringen vil bli lukket for offentligheten. I slutten av uken går også fristen ut for at Jordan skal begrunne sitt krav for å få ham utlevert.

(NTB)

KREKAR-HJEM: Krekar var innom Oslo i august for å fornye reisepapirene, men besøkte ikke kona og de fire barna som bor i denne bygården på Grønland.
<B>STRENGT BEVOKTET: Advokatene Michiel Pestman (fra venstre), Brynjar Meling og Victor Koppe ledsages av en vokter inn i fengselet i Vught, der Mulla Krekar holdes i forvaring. Advokatene fikk innvilget et to timer langt møte med sin klient i dag.
VENTER PÅ MULLAEN: Khalid Faraj Ahmad (høyre) og Rokhosh Ahmad, henholdsvis Mulla Krekars bror og kone, fotografert utenfor fengselet i Vught.