Nordmenn med utenlandske navn diskrimineres

Nordmenn med utenlandske navn diskrimineres på arbeidsmarkedet fordi arbeidsgiverne ikke forstår at de er norske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn med utenlandske navn diskrimineres på arbeidsmarkedet fordi arbeidsgiverne ikke forstår at de er norske.

De er født i Norge, snakker flytende norsk og har norsk utdannelse. Likevel får ikke norske barn av innvandrere jobb på grunn av sine utenlandske navn, viser ny forskning fra Institutt for samfunnsforskning, ifølge Vårt Land.

Mye av diskrimineringen skyldes en ren misforståelse. Arbeidsgiverne skjønner rett og slett ikke at de er norske, og dermed assosieres de med problemer som manglende språkkunnskaper og dårlig kulturforståelse.

Og det til tross for at søknaden er skrevet på prikkfritt norsk, der det tydelig framgår at søkerne er født og oppvokst i Norge og har tatt hele sin utdannelse her.

- Under intervjuprosessen ble det veldig åpenbart at mange arbeidsgivere ikke var klar over at søkere med utenlandske navn er født og oppvokst i Norge, sier forsker Arnfinn H. Midtbøen, som har snakket med 42 arbeidsgivere.

Han sier det er mange negative og uriktige stereotypier som kan knyttes til innvandrere, og at de stemmer enda dårligere når de overføres til barna.

Elisabeth Haugseth i Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dette er bekymringsfullt siden mye god kompetanse kan gå tapt. Dessuten kan vi få en generasjon maktesløs ungdom som føler at deres evner ikke verdsettes.

Hun sier at barn av innvandrere gjør det utrolig bra på skolen i Norge, og at det er en tragedie at arbeidsgivernes stereotypier hindrer mye av den kunnskapen i å komme ut.

(NTB)

Forsker Arnfinn Haagensen Midtbøen sier nordmenn med utenlandske navn diskrimineres på arbeidsmarkedet. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Forsker Arnfinn Haagensen Midtbøen sier nordmenn med utenlandske navn diskrimineres på arbeidsmarkedet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer