Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn mer positive til homofile

Nordmenn har et langt mer positivt syn på homofile i dag enn for få år siden. Det viser en undersøkelse som Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) gjennomførte høsten 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det i en tilsvarende undersøkelse i 1991 var 41 prosent som hadde et restriktivt syn på homofile, viser undersøkelsen fra 1998 at det bare var 33 prosent som mente at homofil praksis «alltid var galt». I 1991 var det 27 prosent av det norske folk som hadde et liberalt homofilisyn. I 1998 var det 38 prosent som mente at homofil praksis «aldri var galt».

Dramatisk

I det norske kristenfolk er andelen med et restriktivt homofilisyn sunket fra 80 prosent i 1991 til 69 prosent i 1998.

Den store religionsundersøkelsen ble presentert på et seminar på Diakonhjemmets høyskolesenter i Oslo onsdag. Førsteamanuensis Pål Ketil Botvar ved Diakonhjemmets forskningssenter sa at endringen i homofilisyn er det mest dramatiske i religionsundersøkelsen.

Utroskap

Han mente at dette kan skyldes en indre sekularisering i kristenfolket. Dette støttes av at synet på utroskap også er blitt mer liberalt blant aktive kirkegjengere.

Men også troen på en personlig gud og troen på Jesus som frelser har sunket blant nordmenn på 1990-tallet. Derimot har synet på abort blitt mer restriktivt.

(NTB)