Nordmenn mot gasskraftverk

Det norske folk foretrekker vannkraft og vindkraft. Svært mange vil ha høyere strømpriser framfor å kjøpe kraft fra gasskraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en stor undersøkelse Norsk Gallup Institutt har utført for Energibedriftenes Landsforening (EBL). Formålet med undersøkelsen var å kartlegge befolkningens holdninger til forskjellige kraftkilder og konklusjonen er oppsiktsvekkende klar.

  • 50 prosent foretrekker å dekke det økende energibehovet i Norge ved å modernisere dagens vannkraftanlegg - eller bygge ut nye vannkraftverk.
  • 45 prosent svarer at det norske folk bør redusere sitt energiforbruk med ti prosent.
  • 39 prosent svarer at de vil bygge flere vindmøller.
  • 27 prosent mener den beste løsningen er å bygge gasskraftverk.

Oppsiktsvekkende

Direktør Axel Collett i Næringspolitisk avdeling i EBL karakteriserer resultatene som oppsiktsvekkende. Han håper politikerne nå lytter til folkets mening.

- Denne målingen dokumenterer ettertrykkelig hva folk flest oppfatter som mest miljøvennlig. De vil ha vann- og vindkraft. Da er det på tide at Stortinget legger forholdene til rette slik at vi faktisk får utnyttet de enorme mulighetene som ligger i oppgradering og modernisering av dagens vannkraftanlegg, sier Collett.

Høyt kunnskapsnivå

Collett peker på at Gallups måling viser at folk flest har stor kompetanse i kraftspørsmål. Selv om klimaforurensende gasskraftverk vil være den billigste måten å løse kraftkrisen på, ønsker flertallet å satse på dyrere alternativer, som vannkraft, vindkraft og CO{-2}-frie gasskraftverk.

Hele 36 prosent av de spurte mener opprustning av dagens anlegg er best for miljøet, mens 30 prosent mener vindmølleparker er best for miljøet. Derimot er det helt klart at folk mener at utbygging av nye vannkraftanlegg kommer i konflikt med miljøet. Men dårligst for miljøet er utbygging av gasskraftverk, viser meningsmålingen.

- Det har vært veldig mye prat om gasskraftverk i de siste åra. Her får politikerne svar på tiltale. Folket vil ha vann- og vindkraft, ikke gasskraft, sier Collett.

Færre motstandere

Gallups undersøkelse viser ikke bare at folk har forståelse for videre kraftutbygging i Norge, den viser også at færre enn tidligere er motstandere av vannkraftutbygging.

Det er særlig yngre mennesker, og de over 60 år, som helt klart foretrekker vannkraft og vindkraft. De yngste forbrukerne er mest skeptiske til å bygge ut gasskraft.

Aldersgruppen mellom 45 og 59 år er imidlertid mer skeptiske til vannkraftprosjekter. Denne generasjonen tok i 1970- og -80-åra et generaloppgjør med de store og miljøødeleggende vannkraftutbyggingene som fant sted etter 2. verdenskrig. Mange ser ut til å holde fast på de samme standpunktene også i dag.

SKEPTISKE FORBRUKERE : - Det har vært veldig mye prat om gasskraftverk i de siste åra. Her får politikerne svar på tiltale, sier direktør Axel Collett i Energibedriftenes Landsforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer