Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn nasker som ravner

8346 naskerier ble meldt til politiet i løpet av første halvår - en økning på hele 24 prosent fra i fjor. Bare i Oslo taper handelsstanden én million kroner hver dag på grunn av nasking og simpelt tyveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økningen skyldes delvis at vaktselskapene nå er mer konsekvente enn tidligere på å anmelde alle former for tyveri. Men direktør Svein Berg i Norske Vaktselskapers Landsforening mener at tallene fra Statistisk Sentralbyrå også viser at det naskes mer enn før.

- Spekulerer

- Mange vet at de slipper unna dersom de holder seg til mindre tyverier. Så lenge de gjør lovbrudd som har strafferamme under seks måneder, kan ikke vekterne bruke maktmidler for å holde dem tilbake. Da kan naskerne bare legge fra seg varene og gå, sier Berg til Vårt Land.

Det er flest yngre mennesker som nasker, i aldersgruppen 14-17 år. I en undersøkelse Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) foretok blant 12 000 Oslo-ungdom, sa en fjerdedel av de spurte at de hadde tatt ting uten å betale for seg. - Økt kjøpepress er noe av årsaken, sier forsker Anders Bakken i NOVA.

Kvinner stjeler

Men ikke bare de yngre stjeler. Blant de som blir tatt er mange mellom 30-50 år - og kvinner. Kvinner utgjør 17 prosent av lovbryterne her til lands, halvparten av disse ble tatt for nasking.

Nasking defineres som stjeling av verdier for under 1500 kroner. Tyverier mellom 1500 og 10 000 kroner regnes som simpelt tyveri.

Antallet grove tyverier gikk ned det første halvåret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media