Nordmenn ofre for milliardbedrageri

BERGEN (Dagbladet): Flere hundre norske aksjespekulanter er blitt bondefanget av fristende tilbud om investeringer i nesten verdiløse amerikanske selskaper. Etterpå er de blitt bedratt en gang til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt har kreative forbrytere svindlet for milliardbeløp med den samme metoden.

Norske politikamre har mottatt mellom 20 og 30 anmeldelser, men spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim sier til Dagbladet at det er god grunn til å regne med at flere hundre nordmenn har gått i fella. Til sammen antas det at nordmennene har tapt mange titalls millioner kroner.

Omfattende

- Jeg kjenner til personer som har tapt fra noen titusen kroner, og opp til rundt tre millioner kroner hver. De fleste som blir utsatt for denne virksomheten velger å tie om sine tap. Det ser nå ut til at disse sakene vil bli den mest omfattende bedragerivirksomheten som nordmenn er blitt rammet av de siste åra. Flere forskjellige internasjonale grupper står bak, sier Alvær.

Seinest i forrige uke ble Økokrim informert om en nordmann som skal ha investert mer enn tre millioner kroner, penger han må regne med å ha tapt for alltid.

Børsnotert

Bedrageribandene har kjøpt adresselister som tilbys på markedet. På disse har de funnet norske leger, tannleger, ingeniører, konsulenter og bedriftsledere i mindre og mellomstore bedrifter. Disse er blitt kontaktet med tilbud om å kjøpe B-aksjer i amerikanske selskaper, notert på den såkalte OTC-lista ved Nasdaq-børsen i USA. For å krydre tilbudet har bandene sendt fargerike brosjyrer og gitt inntrykk av en særdeles seriøs virksomhet.

Uten kontor

På forhånd har en finansmekler satt en kurs på B-aksjene som ikke på noen måte gjenspeiler de reelle verdiene. Aksjeselskapet er stiftet, men har ingen kontorer eller fysiske produksjonsanlegg. Hver nordmann har kjøpt fra noen hundre og opp til mange tusen aksjer til en kurs på mellom fem og ti dollar for hver aksje.

Etter nærmere undersøkelser har det vist seg at noen av aksjebrevene overhodet ikke er omsettelige. Med liten skrift og i vanskelige juridiske formuleringer står det at styret i det amerikanske selskapet må godkjenne et eventuelt salg. Den godkjennelsen får de aldri.

Dobbelt pris

En stund etter at lettlurte kjøpere har tegnet seg for de første aksjene, er de norske investorene likevel blitt kontaktet av et meklerforetak i et annet land, for eksempel i New Zealand, Bahamas eller USA.

Meklerforetaket har tilbudt seg å kjøpe den samme aksjebeholdningen for dobbelt pris, eller mer. Fristelsen til å selge er åpenbar.

Det er bare en hake ved det hele. Meklerforetaket sier at de bare handler for kunder, og må følgelig ha et depositum på ti prosent av hele salgssummen, pluss fem prosent av beløpet i meklerhonorar. Disse pengene må være innbetalt før oppgjør for aksjekjøpet kan finne sted. Investorene bruker ofte svarte penger, og sier ja takk til å få oppgjøret plassert på en konto i et skatteparadis.

Får sjokk

Dermed er de norske investorene blitt bedratt for andre gang.

- De norske investorene har reagert med sjokk når de har kommet til oss og fått vite at de etter all sannsynlighet kan glemme alle pengene de har investert. Vi anbefaler dem å ta kontakt med advokat. Noen går sammen om en advokat som får i oppgave å forsøke å sikre midler. Det er uansett nyttig for oss at de kommer, slik at vi får registrert den bedragerske virksomheten, sier spesialetterforsker Leif Alvær.

Økokrim samarbeider og bytter informasjon om disse sakene med politimyndigheter i mange land.

Milliardbedrageri

Denne bedrageriformen har skutt fart de siste åra. Den har fått et enormt omfang på verdensbasis.

I bare ett børsnotert selskap, uten innhold, kan det bli utstedt 100 millioner aksjer til en kurs på 10 dollar. Hvis alt blir solgt, kan bedrageribanden gni seg i hendene og notere seg for opp mot en milliard dollar i fortjeneste.
- Disse kriminelle organisasjonene har ofte opprettet det de selv kaller for meklerforetak i Spania, Portugal, Østerrike og Sveits, men også i flere andre land, sier Leif Alvær.