Nordmenn på Europa-toppen i jobbstress

Ingen i Europa opplever mer tidspress på jobben enn arbeidstakere i Norden, viser en ny kartlegging.

I EUROPA-TOPPEN: Ansatte i såkalt relasjonelle yrker, som i helsesektoren, rapporterer om mest jobbstress, ifølge en ny europeisk undersøkelse. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I EUROPA-TOPPEN: Ansatte i såkalt relasjonelle yrker, som i helsesektoren, rapporterer om mest jobbstress, ifølge en ny europeisk undersøkelse. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mest presset på tiden er svenskene og finnene, men danskene, nordmennene og islendingene stresser hakk i hæl, ifølge en ny undersøkelse fra Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA).

Mens 71 prosent av respondentene i Norge rapportere om tidspress, svarer til sammenligning bare 15 og 16 prosent det samme i henholdsvis Tyrkia og Litauen.

Sykefravær Tallene bekymrer Arbeidslivstilsynet. Fredag arrangerer tilsynet i samarbeid med partene i arbeidslivet en konferanse om hvordan man best kan unngå stressede ansatte.

- Vi ser at stress er veldig utbredt og også en stor årsak til sykefravær, og ofte langvarige sykefravær. Derfor er det viktig å ta tak i det og gjøre noe med det. Vi ønsker også å vise at det er mulig å forebygge stress på arbeidsplassen, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen til NTB.

Relasjonelle yrker Svendsen sier undersøkelsen ikke sier noe om hvorfor norske arbeidstakere er blant de mest stressede i Europa.

- Men vi lever i et land med høye kostnader, noe som krever høy produktivitet. Landene i Norden har også hatt en vekst i serviceyrker, som er blant de yrkesgruppene som rapporterer om mest tidspress, forteller Finboe Svendsen til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer