FLAKS: Karl Hallgren og Stina Hemmen våknet til en rekke ubesvarte anrop. Paret hadde forlatt åstedet for terroraksjonen i Nice kort tid før det brøt ut. Nå gleder de seg til å komme hjem. Video: Øistein Norum Monsen og Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

Nordmenn på flyplassen i Nice: - Vi hadde utrolig flaks

Sjokk og vantro på flyplassen i Nice kun timer etter terrorangrepet i feriebyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 84 mennesker er drept i et angrep i Nice, sør i Frankrike. Blant de drepte er et titall barn som hadde sett fyrverkeriet langs strandpromenaden i forbindelse med Bastille-dagen i Frankrike i går.

Det er sjokkerte og engstelige reisende som Dagbladet møter på Côte d'Azur internasjonale lufthavn i Nice i formiddag, kun timer etter angrepet fant sted.

- Vi hadde utrolig flaks. Vi var der for å titte på fyrverkeriet ti over ti i går kveld. Så var vi så trøtte og stakk, vi sov godt og våknet til telefoner fulle av tekstmeldinger og anrop, sier Carl Hallgren til Dagbladet.

PÅ FERIE MED BARNA: Thomas Rikol og Trine Skattum Rikol sammen med barna på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ FERIE MED BARNA: Thomas Rikol og Trine Skattum Rikol sammen med barna på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi var jo der!

Han har feriert i Nice sammen med Stina Hemmen. De var på promenaden hvor så mange ble drept bare 15 minutter før angrepet.

Tusenvis av mennesker var samlet for å se på fyrverkeriet som ble skutt opp i Nice. Angrepet omtales av Frankrikes president Francois Hollande som et terrorangrep.

- Det er så bisart. Vi var jo der! Et kvarter før det skjedde. Vi hadde veldig, veldig flaks, sier Hemmen.

De to hadde planlagt reise hjem i dag uansett, men vedkjenner at det hadde vært rart å bli igjen i Nice etter en slik hendelse. Hallgren forteller at han våknet til et hyl fra kjæresten i dag tidlig.

- Og da trodde jeg først vi hadde mistet flyet. Men så var det foreldre og venner som hadde ringt oss i hele natt, sier han.

- Ting blir tett på

Småbarnsforeldrene Trine Skattum Rikhol og Thomas Rikhol møter Dagbladet like etter de har sjekket inn bagasje på Norwegians flyvning til København klokka 10.35 i formiddag. De er kjappe med å si at det «skal bli godt å komme hjem».

- Man begynner jo å tenke litt. Jeg likte ikke da vi hadde lagt oss i går og han sier det har vært et angrep her. Jeg begynte å tenke «er det trygt å reise i morgen? Er flyplassen åpen?». Ting blir veldig tett på, og det skal bli godt å komme hjem, kjenner jeg, sier Skattum Rikhol, mens ektemannen nikker bifallende.

Svenske Moa Svalling skal også med Norwegian-flyet til København fra Nice i dag. Hun reagerer på at det ikke er mer sikkerhet på flyplassen i den franske feriebyen.

BEKYMRET: Moa Svelling på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Moa Svelling på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Man tenker seg jo om en ekstra gang på en dag som dette. Jeg er overrasket over at ikke sikkerheten er høyere etter det som skjedde. Det er ikke en eneste vakt her, sier hun og ser seg rundt i avgangshallen, før hun fortsetter:

- Det er litt rart og det er bekymringsverdig. Da føler ikke jeg at myndighetene tar det som skjedde på alvor. Flyplassen ligger jo i byen, og angrepet skjedde bare noen kilometer herifra, påpeker hun.

Vil ikke lese om terroren

Svalling støttes ikke av norske Thomas Petterson. Han og datteren Marie er på vei hjem til Norge, og Petterson sier han føler seg trygg dagen etter angrepet som kostet minst 84 liv.

- Vi føler oss tryggere nå. Men jeg har bevisst ikke lest så mye i media om dette. Jeg vil ikke vite så mye om det, man tenker jo mye om alt, men jeg tenker de har kontroll.

Petterson hadde reagert på å se bevæpnet militære i gatene i Nice i dagene før angrepet. Nå, dagen etter det hele, forstår han hvorfor, sier han.

- Vi så bevæpnede militære i Nice for noen dager siden og tenkte litt på hvorfor de er her. I morges slo det meg hvorfor, avslutter han.

UD: - Situasjonen er uavklart

Pressevakt i UD, Ane Haavardsdatter Lunde, opplyser til Dagbladet like etter klokka 09.00 fredag morgen at de fortsatt ikke har noen indikasjoner på at nordmenn ble rammet i angrepet.

- Situasjonen er fortsatt uavklart. Franske myndigheter har ikke frigitt informasjon på sårede og drepte, sier hun.

Det er foreløpig usikkert når franske myndigheter får identifisert ofrene etter angrepet. Innenriksminister Bernard Cazeneuve opplyste i dag at omkring 70 rettsmedisinere og krimteknikere jobber på åstedet i Nice sentrum. Det skal fortsatt like lik på strandpromenaden i Nice etter angrepet i går kveld.

PÅ VEI HJEM: Norske Thomas Petterson og datteren Marie (11) på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ VEI HJEM: Norske Thomas Petterson og datteren Marie (11) på flyplassen i Nice etter terrorangrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer