Nordmenn på helsetoppen

Røyking, drikking og feit mat til tross, nordmenns helse er helt i Europa-toppen. Det utskjelte helsevesenet sikrer oss bronseplassen, bak svensker og finner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

God tilgang på offentlige helsetjenester gjør svensker, finner og nordmenn til Europas aller sunneste, ifølge en engelsk undersøkelse som sammenlikner 35 europeiske land.

Toppresultatet gir dessverre ingen grunn til god samvittighet på neste julebord. Hadde matvanene og alkoholforbruket vært avgjørende, måtte vi ha sett langt etter medaljeplass.

- Undersøkelsen viser at krisebildet vi av og til får av helsevesenet, ikke stemmer. Men det gir ingen grunn til å hvile på laurbærene. Helsevesenet må bli mer effektivt, men enda viktigere er det at folk får en sunnere livsstil, sier Arild Bjørndal i Folkehelsas avdeling for samfunnsmedisin.

Norges tredjeplass henger nemlig i en tynn tråd om ikke flere stumper røyken og begynner å spise sunnere.

Ta ansvar

Bladet Healthcare Europe vil kvartalsvis offentliggjøre oversikter over Europas sunneste nasjoner. Redaktør Alexandra Wyke advarer Norge mot Italia og Hellas, som kan komme til å klatre raskt oppover på lista når de nå får orden på vaksinasjonsprogrammene sine. Middelhavsfolkene får spesielt skryt for kostholdet.

Helseminister Dagfinn Høybråten maner nordmenn til å ta mer ansvar for egen helse.
- Skal vi bli sunnere, nytter det ikke at det offentlige vifter med pekefingeren. Det er et personlig ansvar å endre livsstil, sier Høybråten, som vil ha Norge helt til topps på lista. Da må vi røyke og drikke mindre, spise sunnere og mosjonere oftere.

Mye fett og salt
- Vi har et godt helsevesen, og det er derfor uheldig at debatten ikke tar tak i de virkelige utfordringene. Politikere og pressen diskuterer veterinæravtalen og salmonella, mens de egentlige matproblemene er at vi spiser for mye fett og salt, sier Gunhild Øyangen (Ap) i sosialkomiteen på Stortinget.

Den europeiske helseundersøkelsen er den første i sitt slag og tok to år å lage. Jumboplassen får russerne med sitt dårlige kosthold og ineffektive helsevesen.